Mitä Luonto-Liiton metsäryhmä teki vuonna 2010?

Teksti Mari E. Niemi

Luonto-Liiton metsäryhmä sai taas valtavasti aikaan vuoden 2010 aikana. Ilman lukuisten metsäryhmän vapaaehtoisten mittavaa panosta tämä ei tietenkään olisi ollut mahdollista. Tähän alkuun haluan siispä esittää suuren suuren kiitoksen metsien sankareille! Teitte upeaa ja tärkeää työtä uhatun metsäluonnon hyväksi!

Nostan tässä kärkeen seuraavat kolme metsäryhmän aikaansaannosta, joita kuvailen alla tarkemmin:

1) Toimintamme ansiosta saatiin aikaan uusia suojelupäätöksiä ja otettiin ensi askeleita metsien käsittelyn parantamiseksi.

2) Aktivoiduimme metsäkulttuurin saralla.

3) Toimintatapamme sai uusia muotoja ja ylipäätään toimijoita saatiin lisää. Saimme myös uudenlaista näkyvyyttä.

Seuraavassa kerron laajemmin, mitä kaikkea Luonto-Liiton metsäryhmä teki vuonna 2010:

1) Uusia suojelupäätöksiä ja ensi askeleita metsien käsittelyn parantamiseksi

– Vuoden 2010 alussa UPM-Kymmene vastasi suojeluesitykseemme jäädyttämällä toimenpiteet kaikilla 57 suojeluun esittämällämme metsäalueella siihen asti, kunnes alueiden kohtalosta sovitaan yhdessä.

– Metsäyhtiö Tornator Oy, Stora Enson entisen metsäomaisuuden nykyinen omistaja, suojeli 70 hehtaarin laajuisen metsäalueen, mikä on Etelä-Suomen metsiensuojelun mittakaavassa merkittävä saavutus. Tämä oli myös ensimmäinen kerta, kun Ympäristöministeriö sopi jonkin metsäyhtiön kanssa isohkosta suojelualueesta Etelä-Suomen metsien monimuoitoisuus -ohjelma METSO:n puitteissa. Luonto-Liiton metsäryhmällä oli tässä prosessissa keskeinen rooli.

– Helsingin kaupungin metsien käsittelyn osalta otettiin iso askel eteenpäin perustamalla luonnonhoidon työryhmä, jossa on luonnonsuojelujärjestöjen edustus. Työryhmä ottaa kantaa metsien käsittelyyn. Luonto-Liitto vaikutti ryhmän perustamiseen mm. nostamalla julkisuuteen liian voimaperäisiä hakkuita. Helsingin kaupungilla on valtakunnallisesti merkittävä rooli metsien käsittelijänä ja suojelijana esimerkkinä niin muille kunnille kuin Helsingissä liikkuville ihmisille (myös ulkomaisille turisteille).

2) Metsäryhmä aktivoitui metsäkulttuurin saralla

Metsäelokuvakiertue keräsi yhteensä lähes 300 katsojaa yli kymmenellä eri paikkakunnalla. Tämä on hyvä tulos ajatellen, että kiertue toteutettiin pienellä rahallisella ja ajallisella panostuksella.

– Loppuvuodesta palkattiin kahdeksi kuukaudeksi henkilö työskentelemään metsäkulttuurikysymysten parissa. Työperiodi toteutettiin yhteistyössä kulttuurinkin saralla toimivan Ikimetsän ystävien kanssa. Parin kuukauden aikana järjestettiin keskusteluja (ks. esim. tämä tapahtuma ja tämä sekä tämä pohdinta) ja kartoitettiin uudenlaisia toimintamahdollisuuksia metsien suojelun saralla.

3) Metsäryhmän toiminta laajeni toimintamuotojen osalta ja toimijoita saatiin lisää. Saimme myös uudenlaista näkyvyyttä.

– Luonto-Liiton Oulun metsäryhmä vakiinnutti vuoden aikana toimintaansa. Aktiivisia metsätoimijoita on myös muualla eri puolilla maata, erityisesti Joensuun, Jyväskylän, Kouvolan, Tampereen ja Turun seuduilla sekä Hyrynsalmella Kainuussa.

– Metsäryhmä aloitti tämän Metsäblogin julkaisemisen. Metsäblogin kirjoittajat kirjoittavat omalla nimellään, mikä lisää metsiensuojelijoiden mahdollisuuksia julkaista monenlaisia näkemyksiä. Blogilla on ollut häkellyttävän paljon lukijoita, ja kirjoittajia!

– Metsäryhmä järjesti neljä viikonlopun mittaista metsä- ja soidensuojelukoulutusta tai -seminaaria, joihin osallistui yhteensä noin 60 henkilöä. Metsäryhmä järjesti myös opetusta GIS-ohjelmiston ja digitaalisten karttojen käyttöstä, ja työsti eteenpäin digitaalisen paikkatietoarkistonsa rakennetta.

– Metsäkartoituksia tehtiin jälleen Uudeltamaalta Inariin ja Maanselältä eri puolille Ruotsia ja Norjaa. Kartoituksiin osallistui vuoden aikana reilu kymmenen vapaaehtoista niin Suomessa kuin Ruotsissakin. Kartoituksia tehtiin eri maanomistajien mailla.

– Turvetuotantoa kritisoitiin voimakkaasti järjestämällä kolme eri mielenosoitusta Helsingissä ja suolla Pirkanmaalla.

– Yhteistyötä tehtiin niin venäläisten kuin pohjoismaistenkin luonnonsuojelujärjestöjen kanssa. Arvokkaita metsiä paikannettiin kartoituksissa ja niiden suojelua edistettiin mm. järjestämällä kansainvälisiä metsäleirejä, esim. Onegan niemimaalla Arkangelissa.

Tämän lisäksi metsäryhmä tiedotti, lausui, kirjoitti mielipiteitä ja muita mediatekstejä. Tapasi metsäyhtiöiden edustajia ja kävi vuoropuhelua niin Metsähallituksen kuin metsä- ja ympäristöviranomaistenkin kanssa. Osallistui FSC-metsäsertifioinnin standardityöhön ja Etelä-Suomen metsiensuojeluohjelma METSO:n edistämiseen. Metsäryhmä myös isännöi ruotsalaisen sisarjärjestömme Fältbiologerna vierailua. Helsingissä järjestettiin metsiensuojelutyön tukikeikka yhdessä Luonto-Liiton susiryhmän kanssa. Metsälähettiläskiertue oli käynnissä Uudellamaalla. Metsäryhmässä oli vuoden 2009 kesästä lähtien vuoden ajan unkarilainen EVS-vapaaehtoinen.

Lopuksi rohkenen väittää, että metsäryhmässä on edelleen antoisa meininki. Asioita tehdään hyvässä hengessä ja hienoja aktiviisia persoonia on jatkamassa toimintaansa tulevaisuudessakin.

Olikohan tässä vähän hengästyttävän pitkä luettelo erilaisia asioita? Vaikka metsäryhmä teki ja sai aikaan paljon, voisi metsien pelastamiseksi tehdä vieläkin enemmän. Mikäli kiinnostuit metsäryhmän toiminnasta, ota yhteyttä! Pienikin vapaaehtoistyöpanos metsiensuojelutyöhön on lämpimästi tervetullutta!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s