
Teksti: Aino Juvonen Kuvat: Ville Murmann
Yli satavuotiasta kilpikaarnaista männikköä ja luonnonsuojelulain suojaamaa jalopuustoista lehtometsää. METSO I-kriteerit täyttävää erirakenteista, luonnontilaista metsää ja kulttuurilehto. Tätä näki Luonto-Liiton metsäryhmän kartoittaja Skanssinmäellä tänä vuonna käydessään.
Mutta Turun kaupunki- ja ympäristölautakunta on hyväksynyt vuonna 2021 Skanssinmäeksi nimetyn asemakaavan, jossa osoitetaan kerrostalorakentamista KOY Sorakatu 1:n ja Turun kaupungin omistamille tonteille Skanssinmäellä. Tämä luontoarvoiltaan rikas, suojelunarvoinen metsä on siis jäämässä kerrostalorakentamisen alle.
Turun kaupungin ympäristönsuojelu kartoitti Skanssin alueen luontotyyppejä ja elinympäristöjä Skanssin ja Piispanristin osayleiskaavatyön yhteydessä tehtyjen selvitysten täydennykseksi jo vuonna 2015 ja totesi yllä mainittujen kiinteistöjen luonnon arvokkaaksi.
Sen sijaan Skanssinmäen kaavaselostukseen on jostakin syystä otettu vuonna 2018 tehty luontoselvitys, jonka mukaan kaavoitettavalla alueella ei olisi suojelunarvoisia elinympäristöjä. Kyseinen luontoselvitys on merkittävän puutteellinen ja siten alueen asemakaava on hyväksytty väärin perustein. Kaupunki- ja ympäristölautakunta ei ole päätöstä tehdessään huomioinut kaupungin oman ympäristönsuojelun arviota alueen merkittävistä luontoarvoista, kun aiemmat kartoitukset ja niiden asiatieto on sivuutettu.
Epäselvyydet luontoarvoiltaan merkittävän metsäalueen asuinkaavoittamiseen johtaneessa päätöksentessa tulisi selvittää, sillä päätöksenteon läpinäkyvyys on luottamuksen perusta. Kaupunkilaisten tulee voida luottaa siihen, että yksityisten tahojen taloudelliset intressit eivät mene luontoarvojen säilyttämisen eli yhteisen edun edelle.
Polut Skanssinmäellä kertovat siitä, että metsä on Skanssin alueen asukkaiden virkistyskäytössä. Kuten Turun tuoreessa kaupunkistrategiassakin todetaan,
”Lähialueen luonnon hyvinvointi parantaa asukkaiden elämänlaatua ja tasaa voimistuneiden sääilmiöiden vaikutuksia.” Myös uusien asuinalueiden asukkailla on oikeus lähiluontoon.
Skanssin uutta asuinaluetta markkinoidaan ekologisena ja ympäristöystävällisenä. Energiatehokkuuden lisäksi ekologisuuden tulee näkyä myös luonnon monimuotoisuuden vaalimisena. Ilmastokriisin lisäksi meneillään on kuudes sukupuuttoaalto, joka Suomessa näkyy erityisesti metsissä. Tämä täytyy huomioida myös kaupunkisuunnittelussa.
Turun kaupunkistrategiassa todetaan ekologisten arvojen ohjaavan Turun kaavoitusta ja rakentamista. Tämä velvoittaa kaupunkia korjaamaan kaavan, joka toteutuessaan tuhoaa arvokkaan luonnontilaisen alueen.
Luonto-Liiton Metsäryhmä ja Kaadetaan kaava, ei metsää -kampanja ovat mukana kuntalaisaloitteessa, jossa vaaditaan Skanssinmäen asemakaavan uudelleenarvioimista. Rakentamisen kaavoittaminen metsiin ei ole kestävää kaupunkisuunnittelua enää aikana, jona luontokadon ja ilmastokriisin huomioiminen tulisi olla mukana kaikessa päätöksenteossa.
Haluatko auttaa Skanssinmetsää?
Allekirjoita kuntalaisaloite: https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/29097
Tule mukaan mielenosoitukseen!
Kaadetaan kaava, ei metsää -kampanja ja Luonto-Liiton metsäryhmä jalkautuvat Turkuun muistuttamaan kaupunkimetsien tärkeydestä ja puolustamaan Skanssinmäen metsää.
Järjestämme rauhanomaisen mielenosoituksen Turun kaupungintalolla (Aurakatu 2) maanantaina 12.12.2022 klo 17-19 kaupunginvaltuuston kokouksen yhteydessä. Mielenosoituksen ohjelma ja tiedot tarkentuvat tälle tapahtumasivulle: https://fb.me/e/2iwbxO6f9
