Vuonna 2022 Kaadetaan kaava, ei metsää -kampanja jatkoi työtään ja laajeni uusille paikkakunnille

Maailma ei tullut valmiiksi tänäkään vuonna, mutta työ kaupunkimetsien puolesta jatkui osaltamme sitkeästi. Listan pituus yllätti kampanja-aktiivin kuin ensilumi autoilijan – vuodessa ehtii enemmän kuin muistaakaan!

EU:n biodiversiteettistrategia ja YK:n tuore linjaus luonnonsuojelun ja ennallistamisen lisäämisestä luovat toivoa siihen, että muutos on ehkä vihdoin tulossa. Kunhan tavoitteet ja linjaukset otetaan tosissaan huomioon poliittisessa päätöksenteossa ja laitetaan käytäntöön kansainvälisellä, kansallisella ja paikallisella tasolla, luonnon tulevaisuus näyttää sen nykytilannetta paremmalta. On kuitenkin selvää, että päätöksenteon ja toimien kirittämiseen tarvitaan kansalaisvaikuttamista ja aktivismia.

Helsingissä kampanja jatkui ja nosti esiin monia uhattuja kohteita

Helsingissä aloitimme ja lopetimme vuoden Matokallion puolustamisen merkeissä. Alkuvuodesta somepostauksemme ja yhteistyössä muiden tahojen kanssa kirjoitettu kannanotto saivat paljon huomiota ja Maailman Kuvalehti teki Matokalliosta jutun. Apulaispormestarin hankkeen rahoituksesta pyytämä lisäselvitys pyöräytti kaavaprosessin mittariin yhden vuoden lisää. Joulukuun lopussa kaava-alueeseen liittyvä kehittämisvaraus ilmestyi lautakunnan kokouksen asialistalle, sai taas runsaasti näkyvyyttä ja jäi pöydälle. Asiaan palataan jälleen tammikuussa. Ilahduttavan moni puolue ja poliitikko on jo asettunut sille kannalle, että jääurheilukeskukselle pitää etsiä toinen paikka ja metsä säästää. Se antaa uskoa – ehkä muutos kestävämpään suuntaan kaupunkisuunnittelussa on mahdollinen.

Stansvik pyöri taustalla asemakaavan uudelleenarviointiprosessin pyörähdettyä käyntiin. Kirjoitimme Helsyn ja kyläyhdistyksen kanssa kannanottoja muun muassa  asemakaavan muutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta ja alueen katusuunnitelmaluonnoksista. Jatkamme prosessin seuraamista ja metsän puolustamista. Ainoa hyväksyttävä  lopputulos uudelleenarviointiprosessille on se, että metsään ei osoiteta rakentamista. Olemme pettyneitä siihen, että kaupunki jatkoi varattujen tonttien rakentamisen edistämistä.

Malminkartanon Kartanonmetsä oli tänä vuonna Helsingissä varmaankin tiukimmin huomiomme kohteena, sen puolustamiseen laitettiin kaikki liikenevät resurssit. Kaikki alkoi osaltamme maaliskuussa, kun järjestimme lähimetsätapahtuman Kartanonmetsässä.  Olimme liikkeellä viimeisellä oikealla hetkellä. Solmimme kontaktit paikallisiin ja laitoimme yhdessä hihat heilumaan yhteistyöstä voimaa saatuamme. Esittelimme metsää, tilannetta ja vaihtoehtoja kaupunginvaltuutetuille ja toimme asukkaiden ääntä esiin monin tavoin. Kova työ tuotti tulosta, kun kaupunkiympäristölautakunta palautti rakennussuunnitelmia ohjaavat Malminkartanon suunnitteluperiaatteet valmisteluun. Suomen luonnon päivän yhteydessä järjestimme Kartanonmetsän metsäjuhlan ja Nuku yö lähimetsässä -tapahtuman. Nyt odotamme suunnitteluperiaatteiden uutta tulemista ja olemme valmiina aktivoitumaan jälleen. Tässä odotellessa Kartanonmetsässä on tehty monta varmaa havaintoa töyhtötiaisesta ja äskettäin löytyivät myös statukseltaan silmälläpidettävä rustikka ja erittäin harvinainen pantaorvakka.

Keväällä osallistuimme Kivikonmetsän puolesta -kollektiivin järjestämään Lähimetsäpäivään ja syksyllä olimme mukana pitämässä ääntä Kumpulanmäen puolesta lähimetsätapahtuman järjestämisen ja kannanoton kirjoittamisen merkeissä. Pidimme vuoden mittaan ääntä myös mm. Honkasuon hakkuista, Karhunkaatajan metsän asemakaavasta ja Vantaan Linnaistensuon puolesta. Keravallakin kävimme. Aktivistit ovat ehtiväisiä. Tavaramerkiksemme muodostuneet Senaatintorin säännölliset mielenosoitukset sen sijaan lopetimme kaupunginvaltuuston kesätauon yhteydessä. Niitä on ollut jo vähän ikäväkin. 

Alkuvuodesta järjestimme pari keskustelutilaisuutta, joiden tallenteet löytyvät Youtube-kanavaltamme. Työstimme myös linjaukset yleiskaavan toteuttamisohjelmasta ja järjestimme sangen onnistuneen keskustelutilaisuuden aiheeseen liittyen.

Keväällä järjestimme Hukkatila-hackathonin, jossa monialaiset asiantuntijatiimit etsivät ratkaisuja jo rakennettujen ympäristöjen ja tilojen entistä parempaan hyödyntämiseen, jotta rakentaminen saataisiin ohjattua pois metsäalueilta. Tapahtumassa nousseen idean pohjalta teimme kuntalaisaloitteen lisäkerrosrakentamisen sujuvoittamisesta Helsingissä. Syksyllä jätetystä aloitteesta ei vuoden loppuun mennessä ole kuulunut mitään. 

Jyväskylässä aktiivit ahkeroivat Tammirinteen metsän puolesta

Alkusyksystä pyörähti käyntiin Jyväskylän Kaadetaan kaava, ei metsää -kampanja. Vireillä oleva asemakaava, joka osoittaa Tammirinteen metsään pientaloasumista, on herättänyt asukkaat ja muut metsän ystävät puolustamaan tätä alueen tärkeää viheryhteyttä ja virkistysaluetta. Kuntapoliitikot useasta puolueesta kiinnostuivat nopeasti kuulemaan asukasaktiivien huolta, mistä suuret kiitokset.

Vuoden loppuun mennessä aktiivit ovat ahkeroineet ainakin Tammirinteen lähimetsätapahtuman, viisi mielenosoitusta, korttitapahtuman, poliitikkotapaamisia ja medianäkyvyyttä. Asemakaava on tulossa lautakunnan käsittelyyn 10.1.2023. Odotamme lopputulosta jännittyneen toiveikkaina ja muistutamme, että vielä on hyvin aikaa olla kunnanvaltuutettuihin yhteydessä.

Turussa Skanssinmäen asemakaavan prosessiin liittyvät epäselvyydet selvitettävä

Loppuvuodesta rantauduimme myös Turkuun, jossa epäselvyyksiä sisältävän päätöksentekoprosessin lopputuloksena vuonna 2021 hyväksytty Skanssinmäen asemakaava osoittaa kerrostalorakentamista metsään, jossa on kiistatta merkittäviä luontoarvoja. Työmme Skanssinmäen metsän hyväksi on vasta alussa, mutta aiheesta voi lukea lisää niin Metsäblogista kuin somekanavistammekin.

Kiitokset

Kiitämme kaikkia yhteistyötahoja, taustajoukkoja ja kaupunkimetsistä kiinnostuneita someseuraajia. Erityisesti haluamme kiittää kaikkia ihania aktiiveja ja niitä ahkeria kunnallispoliitikkoja, jotka ovat perehtyneet huolenaiheinamme oleviin kohteisiin ja siihen, mitä niiden pelastamiseksi vielä voidaan tehdä. Yhdessä voimme saada aikaan merkittäviä muutoksia kaupunkisuunnitteluun. Toiveemme ja tavoitteemme on, että lähitulevaisuudessa kaupunkisuunnittelu muuttuu aidosti kestäväksi, eikä metsiä nähdä enää vain raakamaana rakentamiselle. 

Parempaa uutta vuotta kaikille metsille ja metsien ystäville!

Jos haluat mukaan kaupunkimetsiä puolustavaan toimintaamme, ota yhteyttä somessa tai laita sähköpostia osoitteeseen kaadetaankaava(at)gmail.com.

Räntäinen sää ei lannistanut mielenosoittajia Helsingin ja Vantaan rajalla 6.2.2022 – Honkasuon metsän kaatamista ei kuitenkaan enää saatu estettyä.

Malminkartanon lähimetsätapahtuma houkutteli paikalle paljon väkeä 31.3.2022.

Jyväskylässä Tammirinteen lähimetsätapahtumassa 15.10.2022 teimme myös kierroksen alueella. Kuvassa suo, jonka epäillään kuivuvan rakentamisen toteutuessa.

Åbo Underrättelser kirjoitti 12.12.2022 ensimmäisestä mielenosoituksestamme Turussa.

Teksti: Aino Juvonen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s