Metsiensuojeluvoitto Etelä-Suomeen!

Teksti Mari E. Niemi

Etelä-Suomen metsiensuojelussa otettiin eilen merkittävä askel: Metsäyhtiö Tornator (Stora Enson metsien nykyinen omistaja) ja Ympäristöministeriö sopivat noin 70 ha suojelualueen perustamisesta Etelä-Karjalaan Ruokolahdelle.

 

Viitalammin vanhassa metsässä on kaunis ja rauhaisa tunnelma. Metsästä löytyy mm. eliöstölle tarpeellista lahopuuta hyvänä jatkumona. On pientä ja suurta puuta, pidemmälle lahonnutta ja tuoreemmaltaan kuollutta.

 

Ympäristöjärjestöt ovat tehneet alueen eteen suojelutyötä noin 10 vuotta. Paikan päällä on käyty useaan otteeseen kartoittamassa metsän rakennepiirteita ja lajistoa. Rajauksia on tarkennettu ja täydennetty jokusen kerran yhtiön nakertaessa aluetta milloin miltäkin suunnalta. Maastoon on viety virkamiehiä ympäristöministeriötä myöten. On kuljettu lahopuiden keskellä Tornatorin edustajien kanssa pohtien sitä, löytäisimmekö yhteistä näkemystä metsien tulevaisuuden suhteen. Viimeisimpänä järjestöt esittivät kohteen suojelua osana laajempaa suojeluesitystä Tornatorin ja toisen ison metsäyhtiön UPM:n maille.

Suuret kiitokset kaikille metsäaktivisteille, jotka ovat sinnikkäästi jaksaneet tehdä töitä alueen suojelun edistämiseksi!

 

Metsäkartoittaja tutkailee lahopuulla elävää eliöstöä. Tässä metsässä saavat pohjanrypykät ja ruostekäävät elellä rauhassa. Vaan kyllä niitäkin auttaisi, jos saisivat lisää elintilaa ympärilleen.

 

Nyt suojeltu Viitalammin alue sijaitsee ns. metsäekologisella vyöhykkeellä, joka yhdistää Venäjän puoliset metsät Suomen puolen suojelualueisiin Etelä-Savossa. Tornatorin metsä on hyvin arvokas sekä lajistoltaan että ympäristönsä puolesta: metsä sijaitsee keskellä erämaisena säilynyttä aluetta. Näin ollen sen lajistolla on paremmat mahdollisuudet selvitä elinvoimaisina tulevaisuuteen. Nyt suojellun metsän ympärille onkin hyvä alkaa rakentamaan laajempaa metsiensuojelukokonaisuutta.

Vastaavanlainen tilanne on monella muullakin alueella ympäri Suomea. Isoilla maanomistajilla (mm. yhtiöt ja valtio) on laajat yhtenäiset metsäalueet omistuksessaan. Näiden alueiden saaminen suojelualueverkoston ytimiksi on äärimmäisen tärkeää.

Haluan kiittää myös Tornatoria ja ympäristöministeriötä hienosta suojelupäätöksestä!


2 kommenttia artikkeliin ”Metsiensuojeluvoitto Etelä-Suomeen!

  1. Päivitysilmoitus: Mitä Luonto-Liiton metsäryhmä teki vuonna 2010? « Luonto-Liiton metsäblogi – ajankohtaista metsiensuojelusta: metsien suojelu, metsien tila

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s