Yli-Vuokin virkistysaukko ja ekologiset katkokset

Teksti: Lauri Kajander
Kuvat: Kainuun luonnonsuojelupiiri 20.1.2013

Metsähallitus on jälleen aloittanut hakkuut Suomussalmella Yli-Vuokin virkistysmetsässä. Hakkuita on suunniteltu virkistysmetsän alueella mm. ekologisiksi yhteyksiksi määriteltyihin järvenrantametsiin. Hakkuut on aloitettu Taivallamminkankaalta virkistysmetsän länsipuolelta.

Leimikkokartta.
Leimikkokartta. Viristysmetsän raja (sinisellä) on vedetty keinotekoisesti keskeltä Taivallamminkangasta ja nyt laajat avohakkuut tehdään suoraan kiinni rajaan.
Kotaniemeen suunnitellut hakkuut pirstovat ekologisiksi yhteyksiksi merkittyjä rantametsiä. Kuva Yli-Vuokin hoito- ja käyttösuunnitelmasta.
Kotaniemeen suunnitellut hakkuut pirstovat ekologisiksi yhteyksiksi merkittyjä rantametsiä. Kuva Yli-Vuokin hoito- ja käyttösuunnitelmasta.

Näin kauniisti kirjoittaa Metsähallitus itse: ”Metsähallituksen metsätalousalueille perustamat virkistysmetsät ovat ensisijaisesti virkistystarkoituksiin varattuja, usein maisemallisesti erikoisia alueita, joilla on virkistys- tai suojeluarvoja ja joiden hoidossa tulee korostetusti ottaa huomioon virkistyskäyttöä ja luontomatkailua tukevien luonnonpiirteiden säilyminen.”

Taivallamminkankaalta, virkistysmetsän vierestä kaadettu 150-vuotias mänty.
Taivallamminkankaalta, virkistysmetsän vierestä kaadettu 150-vuotias mänty.

Yli-Vuokin virkistysmetsä on Metsähallituksen mukaan Suomussalmen tärkeimpiä luontomatkailukohteita. Tästä huolimatta alue on kauttaaltaan pirstottu avohakkuin 2000-luvulla. Metsähallitus on jo aiemmin hakannut alueella myös ekologisia yhteyksiään Rantajärven ja Ala-Hoikkajärven rannoilla.

Tämä Kevätinlammen pohjoisranta on kokonaan leimikkoa. Keskelle kuvaa on tulossa avohakkuu.
Tämä Kevätinlammen pohjoisranta on kokonaan leimikkoa. Keskelle kuvaa on tulossa avohakkuu.

Suomussalmen kunta on Kalevalapuistosta antamassaan lausunnossa esittänyt, että Yli-Vuokin virkistysmetsän tulisi kuulua perustettavaan Kalevalapuistoon ja toteuttamistavan tulisi olla kansallispuisto.

Vetosimme Metsähallitukseen hakkuiden keskeyttämiseksi, vähintään siihen saakka kunnes päätökset Kalevalapuistosta on tehty. Toistaiseksi vetoomuksemme on kuitenkin kaikunut kuuroille korville ja koneet rouskuttavat jäljellä olevia metsänrippeitä täyttä häkää.

Avohakkuu Taivallamminkankaalla.
Avohakkuu Taivallamminkankaalla.

Tämän vuoden aikana on suunniteltu myös Kainuun luonnonvarasuunnitelman uudistamista. Luonnonvarasuunnitelmassa päätetään valtion metsien käsittelylle asetetut tavoitteet. On korkea aika tarkastella uudelleen ekologisten yhteyksien ja virkistysmetsien käsittelyohjeita. Kukaan – edes Metsähallitus – ei pysty kertomaan millä tavalla rantoihin asti ulottuvat avohakkuut ja viimeisten vanhojen metsien hävittäminen Suomussalmen merkittävimpiin kuuluvalta luontomatkailun kehittämisalueelta palvelee yleistä etua. Tai millä tavalla vanhan metsän avohakkaaminen lisää sen merkitystä lajistolle tärkeänä ekologisena yhteytenä.

Näissä jatkuvasti toistuvissa valtion omistamien, luonnon ja retkeilyn kannalta korvaamattomien metsien hävitystöissä on lopulta aina kyse valtion Metsähallitukselle asettamista tuloutustavoitteista. Toivoa paremmasta ei ole, niin kauan kuin valtio (eli viime kädessä eduskunta) haluaa repiä yhteisistä metsistämme irti kaiken mikä lähtee.

Valitettavasti valtion metsissä mikään ei ole muuttunut sitten vuoden 1998. Kuva: Seppo Leinonen, www.seppo.net
Valitettavasti valtion metsissä mikään ei ole muuttunut sitten vuoden 1998. Kuva: Seppo Leinonen, http://www.seppo.net

LINKKEJÄ:

2 kommenttia artikkeliin ”Yli-Vuokin virkistysaukko ja ekologiset katkokset

  1. Päivitysilmoitus: » Yli-Vuokin virkistysmetsässä eivät luonto- ja virkistysarvot paljon paina » Luonto-Liiton tiedotteet

  2. Päivitysilmoitus: Mistä on Metsähallituksen ennätystulos tehty? | Luonto-Liiton metsäblogi - ajankohtaista metsiensuojelusta: metsien suojelu, metsien tila

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s