Skip to content

Meri-Rastilan hakkuut jälleen käynnissä – pitääkö kaupunki kiinni sovitusta?

23.1.2013

Teksti: Lauri Kajander
Kuvat: Lauri Kajander ja Olli Vento

Helsingin kaupunki on aloittanut uudelleen Meri-Rastilassa hakkuut, jotka keskeytyivät keväällä 2012 Luonto-Liiton metsäryhmän ja paikallisten asukkaiden mielenosoitukseen.

Luontojärjestöt olivat jo aikaisemmin kritisoineet hakkuusuunnitelmia voimakkaasti kaupungin luonnonhoidon työryhmässä – laihoin tuloksin. Alueesta tehtiin myös suojeluesitys. Kaupungin omatkin luontoselvitykset ovat osoittaneet, että kyseessä on poikkeuksellisen arvokas metsäalue (METSO-luontoselvitys ja kääpäselvitys).

Keskeytyksen aikana hakkuiden jatkosta keskusteltiin uudelleen luontojärjestöjen ja kaupungin virkamiesten kesken. Esitimme useista suunnitelluista hakkuutoimenpiteistä luopumista ja monien muiden toteusta aiottua kevyemmin. Kaupungin puolelta luvattiin toimia näin.

Nyt Meri-Rastilassa toteutetut toimet näyttävät olevan kuitenkin paljon voimakkaampia kuin virkamiesten kanssa sovittiin.

”SUUNNITTELUKUVIO 82”: Metsän eteläosassa, meren rannan tuntumassa piti ”poistaa alaharvennuksella lehtipuuvesakkoa kuvion merenpuoleisesta osasta ja poistaa vaaralliset puut tonttirajasta ja ulkoilureitin vierestä.”

MAASTOSSA 20.1.2013: Kuviolla on kaadettu runsaasti järeitä ja keskijäreitä mäntyjä ja kuusia, sekä lahoja että terveitä.

SAM_1711

SAM_1712

SAM_1715

SAM_1721

Kuvio82_2

Kone_AAs

”SUUNNITTELUKUVIO 81”: metsän kaakkoisosassa, tonttien vieressä, piti suunnitelman mukaan tehdä laajalla kuviolla ”vallitsevan jakson kuusikon harvennus ja pienpuuston hoito.Voidaan poistaa harkiten muutama kuusikon kasvua haittaava ylispuu.” Luontojärjestöjen ja kaupungin yhteisellä maastokäynnillä sovittiin, että kaavailtu käsittely toteutetaan vain tonttien reunassa.

MAASTOSSA 20.1.2013: metsää on harvennettu voimakkaasti tonttien reunasta laskettuna yli 50 metrin vyöhykkeellä.

Kuvio81_1

Kuvio81_2

Kuvio81_3

Luonto-Liitto on lähettänyt hakkuista palautetta Helsingin kaupungille 21.1.2013. Meri-Rastilan metsä on Helsingin arvokkaimpia metsäalueita niin luonnon kuin kaupunkilaistenkin kannalta. Ylimitoitetuilla hakkuilla voidaan kuitenkin vielä pilata paljon. Toivottavasti loppujen toimenpiteiden toteutus vastaa paremmin yhdessä sovittua.

LISÄTIETOJA:

Mainokset
2 kommenttia leave one →
  1. 24.1.2013 15:48

    Kuten kuvista näkyy, paikalle on tultu isolla traktorilla, jolla runkoja on kuskattu pois. Olen kuullut huhun, että kaupunki antaa hakkuita tekevien yrittäjien ottaa itselleen osan rungoista. Jos näin toimitaan, yrittäjillä on houkutus kaataa mahdollisimman paljon puita.

  2. Muhe permalink
    27.1.2013 20:56

    Ihan selkeä homma. Kun metsä on hakattu, sen voi saman tien gryndata. ”Eihän siellä enää luontoarvoja ole”.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: