Metsän tarina päättymässä UPM:n ahneuteen

Teksti: Eini Kosonen
Kuvat Haarikon alueelta: Luonto-Liiton arkisto

Metsäyhtiö UPM:n toimilta ei säästy juuri mikään, minkä voi muuttaa rahaksi. Yhtiön ahneuden uhriksi ovat nyt jäämässä Haarikon alueen erämaiset järvet ja vanhat metsät, joiden luontoarvoista todistaa ”Metsän tarina” -elokuva.

Tämänkin lammen rantaan on kaavoitettu mökkitontti.
Tämänkin lammen rantaan on kaavoitettu mökkitontti.

Kannattamattoman metsätalouden alueella Pohjois-Suomessa yhtiö myy metsätiloja. Etelä-Karjalassa, metsäteollisuuden ydinalueella, se muuttaa viimeiset, erämaiset järvet mökkikyliksi; rantojahan ei FSC-sertifikaatin kasvojenpesuliinakseen ottanut yhtiö voi hakata.

Nettisivulla UPM:n myytäviä tontteja on tätä kirjoitettaessa 1263 kpl. Uusia järviä pyykitetään jatkuvasti. Rauhallisten tai rakentamattomien järvien muuttaminen mökkislummeiksi tuhoaa luonnon arvoja ja poistaa järvet käytännössä paikallisten ihmisten yhteisestä virkistyskäytöstä. Toisen mökkitontin rannassa ei voi nauttia luonnon rauhassa retkeilystä.

Vielä rakentamattoman Haarikko-järven rantakallioita.
Vielä rakentamattoman Haarikko-järven rantakallioita.

Näin on käymässä myös Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan rajamaastossa parinkymmenen kilometrin säteellä Haarikon erämaisesta alueesta. Esimerkiksi Lohikosken valtionmaan pohjoisreunalla Honkasjärven rannalla UPM:llä on myytävänä 13 tonttia, Vihtari-järven rannalla 7 tonttia ja täysin rakentamattoman Palos-järven rannalle on pyykitetty 10 tonttia. Kolmisenkymmentä mökkitonttia on suunnitteilla Haarikon ja parinkymmenen muun toistaiseksi rakentamattoman, erämaisen järven rannalle, suoraan ”Metsän tarina” – elokuvan syntysijoille.

”Metsän tarina” elokuvan on nähnyt jo noin 25 000 ihmistä. Elokuvateatterit täyttyvät lapsiperheistä. Lapset ovat saaneet harvinaisen tilaisuuden nähdä, millaisia aarteita suomalainen vanha metsä parhaimmillaan sisältää, millaisia lintuja ja eläimiä Etelä-Karjalan viimeisessä erämaisessa kolkassa, Haarikkojärven läheisyydessä asuu.

Haarikon alueella pesii myös erämaisten lampien asukki kaakkuri.
Haarikon alueella pesii myös erämaisten lampien rauhaa tarvitseva kaakkuri.

Elokuvan lopussa elokuvalle äänensä antanut poika kertoo pääsevänsä ensimmäiselle metsäretkelleen. Saman ilon soisi järjestyvän vielä niille elokuvan nähneille lapsille, jotka kiinnostuvat vanhan metsän tarinasta. Yhtiö tarjoaa heille tulevaisuudessa kuitenkin kuukkelin, liito-oravan, peukaloisen, hirvien, pöllöjen ja kanahaukan sijasta ihmistoiminnan ja moottoriajoneuvojen melua ja yksityisalueiden kiertämistä.

Haarikon alueelta on tehty suojeluesityksiä UPM:lle jo vuodesta 2008 lähtien. Suojeluesitystä on laajennettu kattamaan lisääntyneen tiedon valossa arvokkaat alueet. Karttaan on merkitty mustalla UPM:n suunnittelemat mökkitontit.
Haarikon alueelta on tehty suojeluesityksiä UPM:lle jo vuodesta 2008 lähtien. Suojeluesitystä on myöhemmin laajennettu kattamaan lisääntyneen tiedon valossa arvokkaat alueet. Karttaan on merkitty mustalla UPM:n suunnittelemat mökkitontit.

Suomen luonnonsuojeluliitto, sen Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiirit sekä Etelä-Karjalan lintutieteellinen yhdistys ovat tehneet Haarikon alueesta suojeluesityksen. Alue on luonnon monimuotoisuuden kannalta maakunnallisesti arvokas. Haarikkojärven ympärillä on parikymmentä rakentamatonta järveä tai lampea, arvokkaita puroja ja virtavesiä ja luonnontilaisia lähteitä. Haarikkojärven ympärillä on iäkästä, luonnontilaista korpea ja majavan toiminnan muokkaamaa rantametsää. Alueella pesii varpuspöllö, kanahaukka ja liito-orava. Lammilla tavataan kaakkuria. Metsäyhtiö on tietoinen, että alueella pesii myös Etelä-Suomessa harvinaistunut kuukkeli, sillä yhtiö on toiminut luonnonsuojelujärjestöjen ja muiden toimijoiden kanssa ns. Kuukkeli-yhteistyöverkosto-hankkeessa vuosina 2010 -2011.

Laajoja yhtenäisiä metsäalueita tarvitseva kuukkeli on uhanalainen Etelä-Suomessa. Haarikon alue on viimeisiä eteläisiä kuukkelin pesimämetsiä.
Laajoja yhtenäisiä metsäalueita tarvitseva kuukkeli on uhanalainen Etelä-Suomessa. Haarikon alue on viimeisiä eteläisiä kuukkelin pesimämetsiä.

Alue on arvokkaiden metsiensä ja rakentamattomuutensa vuoksi Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan mittapuulla ainutlaatuinen kokonaisuus. Metsäteitä on vähän ja puuttuva infrastruktuuri on suojellut alueen erämaisuutta ja luonnonarvoja. Juuri erämaisuus on katoava luonnonvara, joka pitää sisällään arvokkaan metsän elämän lisäksi yhä harvinaisemmaksi käyvän mahdollisuuden ihmiselle; virkistyä ja hoitaa terveyttään rauhallisessa luonnon ympäristössä. Kansainvälisessä Green Belt -hankkeessakin on havaittu suojelualuetyhjiö juuri Etelä-Karjalan kohdalla. Metsätalouden pirstomissa maakunnissa erämaisuutta on häviävän vähän jäljellä. On korkea aika ottaa aikalisä. Haarikon alue on liian arvokas uhrattavaksi ahneuden alttarille. Vetoa sinäkin UPM:ään alueen säästämiseksi ja Metsän tarinan jatkumiseksi: allekirjoita adressi!

LINKKEJÄ:

– Adressi: Suojellaan ”Metsän tarinan” syntymetsä tulevaisuudelle

– SLL:n tiedote 17.1.2013: Metsän tarina -elokuvan syntypaikat uhattuina Punkaharjulla

– YLE-Uutiset 17.1.2013: Metsän tarinan kuvauspaikan kohtalo surettaa

Metsän tarina -elokuva

– Haarikon sijainti Kansalaisen karttapaikassa

5 kommenttia artikkeliin ”Metsän tarina päättymässä UPM:n ahneuteen

  1. Päivitysilmoitus: Luonto-Liitto: UPM valmistelee hakkuita kuukkelireviirillä – Metsän tarina -elokuvan kuvauspaikalla « MAAPALLOUUTISET

  2. Päivitysilmoitus: » UPM valmistelee hakkuita kuukkelireviirillä – Metsän tarina -elokuvan kuvauspaikalla » Luonto-Liiton tiedotteet

  3. Päivitysilmoitus: UPM taipui neuvottelemaan Haarikosta – lisäaikaa kaakkurille ja kuukkelille | Luonto-Liiton metsäblogi - ajankohtaista metsiensuojelusta: metsien suojelu, metsien tila

  4. Päivitysilmoitus: Ensimmäisellä kartoitusreissulla | Luonto-Liiton metsäblogi - ajankohtaista metsiensuojelusta: metsien suojelu, metsien tila

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s