Loviisan Kukuljärvi suojeltiin!

Teksti: Lauri Kajander

Syksyllä 2012 paljastui, että Stora Enso oli ostanut maanomistaja Tornatorilta 16 hehtaarin avohakkuuleimikon Kukuljärven alueelta Loviisan Ruotsinpyhtäällä. Nurin oli menossa hienoa Kukuljärven rantametsää, jota luontojärjestöt olivat esittäneet suojeluun jo paria vuotta aikaisemmin. Tuli kiire.

Heti uutisen kuultuamme suuntasimme Olli Mannisen ja Greenpeacen Matti Liimataisen kanssa maastoon tarkastamaan suunniteltua avohakkuualuetta. Muutaman tunnin pintapuolinen kartoitus tuotti leimikon alueelta yli kolmekymmentä havaintoa uhanalaisista, silmälläpidettävistä tai muuten vaateliaista ja luonnonsuojeluarvoa indikoivista lajeista! [lajilista .xls-tiedostona, 13kt]

Olli Manninen löysi korven reunasta tervalepän tyveltä uhanalaista ruskopiilojäkälää. Kuva: LK
Olli Manninen löysi korven reunasta tervalepän tyveltä uhanalaista ruskopiilojäkälää. Kuva: LK

Avohakkuuseen oli menossa noin 16 hehtaaria metsää, jossa on muun muassa satoja järeitä haapoja, satoja kuutioita eri ikäistä lahopuuta, luonnontilaisia korpia ja rämeitä sekä lukuisia uhanalaisia tai vaateliaita lajeja. Ruotsinpyhtään taajaman ja historiallisen ruukin vieressä sijaitsevan alueen läpi kulkee merkitty retkeilyreitti. Avohakkuuseen oli joutumassa myös puoli kilometriä täysin rakentamattoman erämaisen järven yhtenäistä metsäistä rantaa. Rantaan oli tarkoitus jättää vain 10 metrin kapea suojavyöhyke, jolla silläkin olisi tehty harvennushakkuu. Leimikko rajautui aivan grillikatoksella ja laiturilla varustetun yleisen uimarannan viereen.

Avohakkuu uhkaa erämaisen, rakentamattoman Kukuljärven metsäistä rantaa puolen kilometrin matkalta. Tässä leimikkoa vastarannalta kuvattuna. Kuva: LK
Avohakkuu uhkasi erämaisen, rakentamattoman Kukuljärven metsäistä rantaa puolen kilometrin matkalta. Tässä leimikkoa vastarannalta kuvattuna. Kuva: LK

Toimitimme välittömästi tiedot uusista, aiempaa suojeluesitystä täydentävistä havainnoistamme maanomistaja Tornatorille ja puunostaja Stora Ensolle. Vetosimme niihin, että hakkuista luovuttaisiin ja alue suojeltaisiin. Tornator käynnistikin neuvottelut METSO-ohjelmasta ja suojelun toteutuksesta vastaavan Uudenmaan ELY-keskuksen kanssa, joka tiedotti neuvotteluiden lopputuloksesta viimein 20.6.2013: ”Uusi suojelumetsä Kukuljärvelle”.

Kukuljärvelle perustetun yksityisen luonnonsuojelualueen karttarajaus.
Kukuljärvelle perustetun yksityisen luonnonsuojelualueen karttarajaus.

Tämä on erittäin hieno päätös! Vilpitön kiitos Tornatorille valmiudesta myydä arvokkaimpia luontoalueitaan paperitehtaan ja sahan sijasta suojeluun. 50 hehtaarin suojelualue on Etelä-Suomen mittapuulla suuri ja tässä tapauksessa myös erittäin korkealaatuinen.

Toivottavasti Tornator selvittää suojelumahdollisuudet myös muilla luontojärjestöjen suojeluesityskohteilla. Kukuljärvelläkin suojelualuetta saadaan toivottavasti vielä myöhemmin laajennettua järjestöjen alkuperäisessä suojeluesityksessä rajatuilla läheisillä arvokkailla Kukuljärvenkallioiden ja Högmalmenin alueilla.

Joka tapauksessa Kukuljärven suojelualueen perustaminen oli Tornatorilta merkittävä teko eteläsuomalaisen uhanalaisen metsäluonnon auttamiseksi!

Kartassa mustalla luontojärjestöjen suojeluesityksen rajaus (2009) ja punaisella Stora Enson avohakkuuleimikot.
Kartassa mustalla luontojärjestöjen suojeluesityksen rajaus (2009) ja punaisella Stora Enson avohakkuuleimikot, joiden ympäristöön suojelualue on nyt perustettu.

LINKKEJÄ:

PS. Olemme esittäneet myös Ruotsinpyhtään ruukkialueen koillispuolella sijaitsevan hienon Vironmäen alueen suojelua. Maanomistaja A. Ahlström Oy:n mukaan Vironmäen suojeluesityksen eteläosaan on jo kaavoitettu muutamia tontteja, mutta he ovat luvanneet selvittää mahdollisuuksia muun alueen suojeluun.

Yksi kommentti artikkeliin ”Loviisan Kukuljärvi suojeltiin!

  1. Arvo Turunen

    Tiedoksi
    Yksityinen kalastusmatkailuyrittäjä Kotkasta on vuokrannut Kukuljärven vesialueen yksityiskäyttöön, tarkoituksenaan istuttaa järveen kaupalliseen tarkoitukseen kirjolohia.
    Tällöin järven ekologia muuttuisi ja järven nykinen monimuotoinen käyttö kyläläisten luontokohteena päättyy. Yrittäjä myy alueelleen päivälupia, kuten kirjolammille on tapana.
    Rantoja todennäköisesti raivataan entisestään koska muutenhan virvelöinti ei onnistu.
    Rasitus rannoilla tulee lisääntymään, todennäköisesti myös roskaaminen.

    Tällä hetkellä ko.yrittäjän lupahakemukset ovat käsittelyssä Uudenmaan Elyssä Mikko Koivurinnalla.
    Luontopolun ja järven nykyiset käyttäjät haluavat järven pysyvän entisellään, jokaisena käytettävänä, luontokohteena, ilman kaupallista kirjolohiongintaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s