Toukokuun metsä: Paltamon Yölinnunkuru – suojeluesityskohteesta leimikoksi ja takaisin

Teksti: Lauri Kajander
Kuvat: Paltamon luonto ry. 

Paltamon luonto ry ja Kainuun Lintutieteellinen Yhdistys ry tekivät maanomistaja UPM:lle noin 60 hehtaarin laajuisen suojeluesityksen Paltamon Yölinnunkurusta jo vuonna 2010 (suojeluesitys pdf; sijainti Karttapaikassa). Vastausta esitykseen ei kuulunut. Sen sijaan 23.5.2012 tuli ilmi, että alueelle on tehty metsänkäyttöilmoitus, jonka mukaan aikomus oli avohakata 5,7 ha parasta ydinaluetta.

Yölinnunkuru on Paltamon mittakaavassa erittäin merkittävä luontokohde. Vanhimmillaan parisataavuotiaiden puiden siimeksessä pesivät mm. palokärki ja liito-orava, jonka papanoita löytyi kymmenien puiden juurelta. Havaintoja on myös laulavasta sinipyrstöstä ja lisäksi siellä elelevät ainakin peukaloinen, puukiipijä, pohjantikka ja metso. Alue on myös merkittävä paikallisille asukkaille ja koululaisille retkikohteena.

Luonnonsuojelijat järkyttyivät paljastuneista hakkuusuunnitelmista ja ottivat välittömästi yhteyttä UPM:ään. Paltamon luonnon ja Luonto-Liiton lähettämien hakkuiden perumista vaatineiden vetoomusten jälkeen UPM vastasikin, että metsänkäyttöilmoitus lähetettiin vahingossa, eikä alueella ole toistaiseksi tarkoitus hakata.

Tänään 31.5.2012 Paltamon luonnon Vesa Hyyryläinen törmäsi paikanpäällä maastossa UPM:n ympäristöasiantuntija Juha-Matti Valoseen ja ELY-keskuksen biologeihin. Maastossa käydyssä keskustelussa Valonen lupasi, että kohteelle aletaan suunnitella METSO-suojelua. Tämä on UPM:ltä erittäin hyvä päätös! Paikalla olleiden ELY-keskuksen biologien mukaan Yölinnunkuru olisi tarkoituksenmukaisinta suojella mahdollisimman laajana kokonaisuutena, koska se sijaitsee kahden aiemman suojelualueen välissä.

Valitettavasti toisinaan tällaiset suojeluesityskohteille vahingossa suunnitellut hakkuut paljastuvat vasta kun moto on työnsä tehnyt ja suojelumetsän sijalla on aukko. Kunhan UPM nyt todella tekee niin kuin maastossa lupaili, virheellinen leimikko jää tällä kertaa onneksi ikäväksi muistoksi data-avaruuteen ja sinipyrstöt saavat jatkaa Yölinnunkurussa lauluaan!

Yksi kommentti artikkeliin ”Toukokuun metsä: Paltamon Yölinnunkuru – suojeluesityskohteesta leimikoksi ja takaisin

Jätä kommentti