Skip to content

Metsäjuhla 12.7. – Silva festum

29.6.2012

Paljakan tutkimusmetsässä Puolangalla vietetään koko perheen metsäjuhla 12.7., tervetuloa!

Metsäjuhlassa on opastettuja luontoretkiä, ohjattua luonto-ohjelmaa lapsille, metsäteatteriesitys ja tutustuminen Metlan ympäristönäytepankin näyttelyyn. Kahvitarjoilua ja tikkupullaa kodalla.

Metsäjuhlan yhteydessä järjestetään myös luontojärjestöjen, Mustarinda-seuran ja Nature Point Paljakan Vaara-Kainuun kansallispuistoehdotuksen esittelytilaisuus, johon on kutsuttu eri sidosryhmien edustajia. Tilaisuudessa on yleisöllä mahdollisuus esittää mielipiteitä kansallispuistoehdotuksesta

Ohjelman juhlaan valmistaa ”Discover the Old-Growth Forest” -leirin osallistujat. Leiri on Luonto-Liiton koordinoima Youth in Action – nuorten ryhmätapaaminen 5.- 15.7.2012, osallistujat tulevat Suomesta, Venäjältä, Valko-Venäjältä ja Virosta.

***

Ohjelma:

Klo 9-19: Ympäristönäytepankin näyttely auki

Klo 13 ja 15: Opastettuja luontoretkiä Paljakan tutkimusmetsään (kesto noin 1,5 h, lähtö ympäristönäytepankin pihalta)

Klo 13-19: Ohjattua luonto-ohjelmaa lapsille

Klo 16:30: Metsäteatteriesitys (kesto noin 15 minuuttia)

Klo 17-19: Järjestöjen Vaara-Kainuun kansallispuistoehdotuksen esittelytilaisuus
ympäristönäytepankin auditoriossa

Lasten luonto-ohjelma on tarkoitettu yli 5-vuotiaille lapsille. Nuoremmat lapset voivat osallistua aikuisen seurassa. Lastenhoitopiste on ympäristönäytepankin pihalla.

***

Varusteet:  hyvät jalkineet, asusteet sään mukaan, omat eväät (mahdollisuus grillata).

***

Saapumisohjeet:

Metlan ympäristönäytepankki, Latvantie 55, Puolanka

Alue sijaitsee noin 7 km Paljakan hiihtokeskuksesta itään, Latvantien loppupäässä. Autolla pääsee perille asti, lähimmät julkiset yhteydet tulevat 15 km päähän Kotilaan.

Sijainti kartalla

Kajaanista: Lyhin ajoreitti on Paltamon kautta, josta jatketaan pohjoiseen Uvantietä ja Puolangantietä. Vähän ennen Paljakan hiihtokeskusta käännytään oikealle Latvantielle.

Oulusta ja Puolangalta: Ajetaan Kajaanin tietä Utajärvelle josta käännytään kohti Puolankaa. Ajetaan Puolangan ohi kohti Paltamoa kunnes vasemmalla tulee käännös Ristijärventielle. Noin 10 km jälkeen käännytään uudestaan vasemmalle Latvantielle.

***

Tietoa alueesta:

Paljakan tutkimusmetsässä voi tutustua Kainuun vaaroille tyypillisiin vanhoihin kuusikoihin ja rinnesoihin. Vaarojen rehevillä puronvarsilla kasvaa saniaisia ja muita vaateliaita kasvilajeja. Alueen erikoisuuksiin kuuluu myös tykkylumen muovaamat lakimetsät ja vanhat kaskialueet. Korkein kohta Mustakumpu ylettyy 375 metriin merenpinnan yläpuolelle.

***

Tietoa kansallispuistoehdotuksesta:

Vaara-Kainuun kansallispuistoehdotusta on valmistellut Luonto-Liitto, Mustarinda-seura, Nature Point Paljakka ja Suomen luonnonsuojeluliiton Kainuun piiri. Esitetty kansallispuisto sisältää valtion ja UPM:n maita Paljakan luonnonpuiston itä- ja eteläpuolella, Säkkisenlatvansuon, Peuravaaran ja Vorlokin Natura 2000-alueet sekä jälkimmäiseen liittyvän valtion omistaman Kokkoharjun alueen.

Lataa kansallispuistoesitys (pdf) ja karttaliite (jpeg).

Esittelytilaisuuden esitykset ladattavissa:

Vaara-Kainuun kansallispuistoehdotuksen yleisesittely (pdf)

Vaara-Kainuun kansallispuisto sosioekonomisessa tarkastelussa (pdf)

12.7. esittelytilaisuuden jälkeen on mahdollista tehdä perusteltuja muutoksia kansallispuistoehdotukseen. Myös uudet tahot voivat esittelytilaisuuden jälkeen liittyä esityksen allekirjoittajiin.

Tällä hetkellä on valmisteilla useita kansallispuistoaloitteita eri puolilla Suomea. Ympäristöministeriöön 31.7. menneessä saapuneita aloitteita otetaan mukaan yhteiseen arviointikierrokseen, jonka perusteella valitaan sopivia hankkeita jatkoselvitykseen.

Mainokset
One Comment leave one →
  1. Juha Moilanen permalink
    12.7.2012 04:47

    Kiitoksia Birthe, Luonto-Liitto ja kiitoksia kaikki muutkin, jotka ovat tehneet töitä kansallispuistoaloitteen eteen. Nuoruudessani tutuksi tulleiden Paljakan vaarametsien soisi säilyvän pieneltä osin myös tuleville sukupolville.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: