Luistelua luonnon kustannuksella

Teksti: Aino Juvonen, Kaadetaan kaava, ei metsää! -kampanjakoordinaattori

Itäkeskuksen ja Myllypuron välissä sijaitseva Matokallio on selvästi ulkoilijoiden suosiossa. Lumisena tammikuun sunnuntaina metsässä risteilee harvinaisen säntillisiä ja leveitä, jaloin tampattuja polkuja. Koiranulkoiluttajia vilahtelee siellä täällä, kuten myös muuten vain kävelijöitä yksin ja yhdessä. Myös lähialueen päiväkodista ja koulusta tehdään usein retkiä tähän lähimetsään.

Pysähdyn ihastelemaan järeitä haapoja, joita kasvaa runsas joukko aivan kallion vieressä. Yhdessä niistä näkyy kolo, kaukana korkeuksissa. Suuria kuusia on paljon, samoin lahopuuta. Jyrkän kallion huipun tuntumassa kasvaa mäntyjä, osa töröttää jo keloina. Itäväylän, Kehä I:n ja metron vaimeat äänet muistuttavat siitä, että ollaan Helsingissä. Vieressä on liikuntapuisto. Ehkä siksi jonkun mielestä on ollut hyvä idea kaavoittaa jääurheilukeskus Matokallion tilalle. Siis kirjaimellisesti: metsän kaatamisen lisäksi kallio aiotaan räjäyttää maan tasalle. Siitä kai saadaan materiaalia hallin perustuksiin, vaikka kaupunki ei aiokaan myöntää 2 000 000 euron avustusta ”suunnitellun tontin saattamiseen rakentamista edellyttävään kuntoon”. 9 840 000 euron laina sen sijaan ollaan myöntämässä ”sillä edellytyksellä, että hallin toteutuminen muilta osin varmistuu esitetyn kustannusarvion ja rahoitussuunnitelman mukaisesti.” Kuulostavatko suurilta summilta? Entäpä hallin ylläpitokulut käyttövuosina? Paikallisen aktiivin laskujen mukaan jääareena vie Helsingin sähköstä kokonaisen prosentin: energiankulutus on 4000 MWh eli 4000000 kWh/v.

Maisema tulee muuttumaan radikaalisti, ulkoilualue polkuineen katoaa ja tilalle tulee pienelle joukolle suunnattu palvelu. Jäähallejahan Helsingissä jo on, vaikkakaan ei täyspitkää pikaluistelurataa. Neljällä eri toimijalla on harjoitusjäähallien kenttiä 19,5. Lisääkin on tulossa; Herttoniemen jäähalli, Malmin Luisteluareena, harjoitusjäähallitilat Roihupeltoon ja Garden Helsinki. Sitten vielä nuo nykyisten talviolosuhteiden armoilla olevat ulkojäät, joiden lyhyt ja pirstaleinen kausi kertoo karua kieltään Etelä-Suomen talvesta. Mutta Matokallion jääurheilukeskusta ei ollakaan rakentamassa sunnuntaiurheilijoille, vaan sen tarpeellisuutta on perusteltu mahdollisuudella järjestää kansainvälisiä arvokilpailuja. Kun hankkeen toimijoina tulisi olemaan kaksi yhteiskunnan tuella toimivaa lajiliittoa (Luisteluliitto+Taitoluisteluliitto=Myllypuron jääurheilukeskus Oy), herää kysymys siitä, halutaanko tällaista tehdä verovaroin ja luonnon kustannuksella.

Jos jäähalleja kuitenkin on saatava lisää, vaihtoehtojakin uuden sijainnille lähistöllä on. Vuosaaren urheilupuistossa on vapaa, jäähallille merkitty tontti (asemakaavaan 10858, 50488/7) ja 500 metrin päässä Matokalliosta Roihupellossa on myös jäähallin mahdollisuuden sisältävä alustava suunnitteluvaraus (asemakaavan kaupunginosa 45, uusi kortteli 45279). Näillä tonteilla ei tarvitsisi kaataa metsää ja louhia kalliota.

Matokallion metsä on arvokasta vanhaa luonnonmetsää, jossa on havaittu myös uhanalaisia ja korkeista suojeluarvoista kertovaa lajistoa, kuten vaikkapa uhanalainen lahokaviosammal, silmälläpidettävä rakkosammal ja vanhan metsän indikaattorilaji pohjanrypykkä. Se on malliesimerkki niistä metsistä, jotka EU:n biodiversiteettistrategian mukaan pitäisi kaikki välittömästi suojella, ja sen hävittäminen on räikeästi ristiriidassa Suomen tavoitteen pysäyttää luontokato vuoteen 2030 mennessä kanssa. 

Matokallio on korvaamaton elinympäristö siellä asuville metsälajeille, mutta myös korvaamaton ja rakas lähimetsä alueen asukkaille. Paikalliset ovat puolustaneet lähimetsäänsä ja vastustaneet hallia. Voit osoittaa tukesi täällä:

Kuntalaisaloite Matokallion metsän puolesta

Kuntalaisaloite Helsingin monimuotoisen luonnon puolesta

Adressi Matokallion metsän puolesta

Facebook-ryhmä: Pelastakaa Matokallio

Facebook-sivu: Pelastakaa Matokallio

Lisätietoa:

Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen kannanotto aiheeseen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s