Metsähallitus hakkaa Suomussalmen Yli-Vuokin virkistysmetsää vuosisataisen Vienan vesireitin varrella

Kuva: Aslak Eronen

Metsähallitus on aloittanut hakkuut Suomussalmen Yli-Vuokin virkistysmetsässä ja sen välittömässä läheisyydessä vuosisataisen Vienan vesireitin varrella. Laajoihin hakkuusuunnitelmiin kuuluu virkistysmetsän harvennushakkuita ja pienaukkohakkuita sekä sen ympäristön avohakkuita. Tällä hetkellä hakkuut ovat käynnissä Taivallamminkankaalla, Taivallammin ympäristössä. Alueella on kuluneella viikolla ollut töissä arviolta kolme hakkuuketjua.

Yli-Vuokin virkistysalueen metsät ovat pääosin vanhoja männiköitä, joissa menneiden harvennushakkuiden jäljet näkyvät. Vanhojen metsien hakkaaminen kuitenkin heikentää alueen ilmettä sekä etenkin tulevia luontoarvoja huomattavasti. Näiden metsien tulisi antaa rauhassa kehittyä luonnontilaisen kaltaisiksi. Vanhat ja järeät puut hakkaamalla ei saada uusia aihkipetäjiä, keloja eikä maalahopuita. Virkistysalueen läheisyydessä on tiedossa avohakkuita jopa aivan vesistöjen rantavyöhykkeille.

Metsähallituksen hallinnoimilla valtion mailla Kainuussa on vuosikymmenten ajan hakattu liikaa. Nyt tämä näkyy pulana järeästä tukkipuusta. Entisiä rantojen suojavyöhykkeitä ja virkistysmetsiä hakataan rajusti. Tilanne on kestämätön ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti, sekä myös kulttuuriperinnön kannalta.

Alueelle on tehty ”Yli-Vuokin virkistysmetsän hoito- ja käyttösuunnitelma” vuosille 2010—2020. Suunnitelmassa painotetaan virkistysmetsän luonto-, kulttuuri ja virkistysarvoja. Suunnitelmaa ei kuitenkaan ole päivitetty, vaikka maisemallisestikin arvokas Yli-Vuokki on myös Metsähallituksen mukaan Suomussalmen tärkeimpiä luontomatkailukohteita.

Vienan maa- ja vesireitistä on kaavailtu Unescon aineettoman kulttuurin maailmanperintökohdetta. Juuri tätä reittiä kulkivat Vienan Karjalaan niin Elias Lönnrot kuin I.K. Inhakin.

Elokapinan Metsäkapina ja Luonto-Liiton metsäryhmä vaativat Metsähallitusta luopumaan hakkuista alueella ja suojelemaan kaikki luontoarvoiltaan merkittävät metsät niin Suomussalmella kuin muuallakin Suomessa.

Roosa Pajari, Luonto-Liiton metsäryhmä

Jalmari Suutari, Elokapinan Metsäkapina

Kuva: Aslak Eronen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s