Siirry sisältöön

Malttia Vartiosaaren kaavoittamiseen

26.11.2013

Tämä kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomien mielipideosastolla tiistaina 26.11.2013. Kirjoittajat eivät edusta Luonto-Liittoa eivätkä liity muihin tässä blogissa julkaistuihin kirjoituksiin.

"Helsingin luontotietojärjestelmän mukaan yli puolet Vartiosaaren pinta-alasta on arvokkaita luontokohteita (kasvillisuus, metsät, geologia, linnusto), minkä lisäksi koko saari on luokiteltu tärkeäksi lepakkokohteeksi."

”Helsingin luontotietojärjestelmän mukaan yli puolet Vartiosaaren pinta-alasta on arvokkaita luontokohteita.” Kuva: Marko Leppänen

Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto esittää Vartiosaaren kaavoittamista 5 000–7 000 asukkaan kaupunginosaksi.

Viraston mukaan rakentaminen olisi mahdollista ilman tärkeiden luonto- ja kulttuuriarvojen menettämistä.

Helsingin luontotietojärjestelmän mukaan yli puolet Vartiosaaren pinta-alasta on arvokkaita luontokohteita (kasvillisuus, metsät, geologia, linnusto), minkä lisäksi koko saari on luokiteltu tärkeäksi lepakkokohteeksi. Eräiden lajiryhmien, kuten hyönteisten, osalta selvitykset ovat tyystin tekemättä.

Yli 80 prosenttia alueen metsistä on todettu Etelä-Suomen metsäluonnon monimuotoisuusohjelman (Metso) kriteerien mukaisiksi arvometsiksi. Saari on myös oleellinen osa pääkaupunkiseudun viherkehää.

Esitetyn asuinalueen rakentaminen noin yhden neliökilometrin laajuiselle saarelle tuhoaisi arvokkaita luontoalueita. Lisäksi kulutuspaine romahduttaisi rakentamatta jääneen alueen luontoarvot. Vartiosaaren kulttuuriarvoista kertoo valtakunnallisesti merkittävän rakennetun kulttuuriympäristön status.

Koska saaren luonnontilaisuus ja maisemat ovat olleet keskeinen tekijä huvila-asutuksen sijoittumisessa, ne ovat kiinteä osa tätä kokonaisuutta. Kestävän kehityksen mukaista ei ole muutenkaan ratkaista Vartiosaaren tapausta sitomatta sitä laajempaan Helsingin saariston kehitysstrategiaan.

Helsingin asukasluvun kasvaessa virkistysalueiden tarve on lisääntynyt. Luontotyypeiltään hyvin monimuotoisesta Vartiosaaresta voisi tulla korkeatasoinen terveysmetsäkohde, joka toisi hyötyä vuosittain kymmenilletuhansille ihmisille.

Näillä pohjin vastuullinen ratkaisu on ottaa vähintäänkin aikalisä ja hankkia puuttuvat selvitykset ennen kuin Vartiosaaresta tehdään ratkaisevia päätöksiä.

Petri Böckerman, taloustieteilijä FT, maantieteilijä
Jaakko Kullberg, hyönteisasiantuntija, museomestari
Marko Leppänen, maantieteilijä
Kristina Lindström, kestävän kehityksen professori
Kaisa Pajanen, johtava ympäristökasvattaja
Adela Pajunen, biologi FT
Sinikka Piippo, kasvitieteilijä, professori
Lauri Saaristo, biologi
Thomas Lilley, lepakkotutkija FT, Suomen Lepakkotieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja
Keijo Savola, kääpäasiantuntija
Liisa Tyrväinen, professori, Metsäntutkimuslaitos
Risto Virtanen, yli-intendentti
Henry Väre, kasvitieteen dosentti
Eero Yrjö-Koskinen, Suomen luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja

2 kommenttia leave one →
  1. Joakim permalink
    26.11.2013 14:36

    Konkreettinen ratkaisu olisi lopettaa maan tuhlaaminen pääkaupunkiseudulla ja tiivistää olemassa olevia alueita. Pitäisi rakentaa oikeaa kaupunkia eikä lähiöitä niin kuin jostain 40-luvulta saakka tähän päivään asti on tehty. Ihmiset haluavat asua oikeassa kaupunkiympäristössä mikä näkyy Helsingin keskustan hintoja verratessa lähiöiden hintoihin. Tiivistämällä myös palvelut säilyvät alueilla paremmin. Parkkipaikkanormi on poistettava. Nykyään moni nuori ei enää aja ajokorttia, koska ei koe sellaista tarvitsevansa. Parkkipaikkojen vaihtoehtokustannus on suuri, sillä isot parkkipaikkakentät voitaisiin rakentaa asunnoiksi, joista kaupungit saisivat isommat tulot. Ne jotka haluavat parkkipaikan voivat itse kustantaa parkkiluolan. Autoilua subventoidaan muutenkin erittäin voimakkaasti. Pitäisi myös rohkeasti rakentaa korkealle ja oikeita pilvenpiirtäjiä. Valitettavasti Kokoomus, SDP ja RKP edelleen haluavat rakentaa haulikolla ammuttuja harmaita lähiöitä. Älkää äänestäkö!

  2. Jope permalink
    2.1.2014 22:46

    Täyttä puppua mielestäni tuo viraston väite ei luontoarvot mitenkään säily jos alue rakennetaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: