Siirry sisältöön

UPM taipui neuvottelemaan Haarikosta – lisäaikaa kaakkurille ja kuukkelille

28.3.2013

Teksti ja kuvat: Eini Kosonen

Metsäyhtiö UPM on Suomen luonnonsuojeluliiton kanssa keskiviikkona 26.3. käymissään neuvotteluissa lupautunut pidättäytymään ”Metsän tarina” -elokuvasta tutun Haarikon alueen hakkuista toistaiseksi. Myös rantatonttien myynti on jäissä. Haarikon alue on näin saanut jatkoaikaa.
Tähän Tyrmä-lammen rantametsään suunniteltu hakkuu on toistaiseksi peruttu. Kuva: Eini Kosonen

Tähän Tyrmä-lammen rantametsään suunniteltu hakkuu on toistaiseksi peruttu.

Luontojärjestöt ovat tehneet UPM:lle esityksen Haarikon luontoarvojen säilyttämiseksi. Esityksessä toivotaan esimerkiksi, että uudistushakkuita ei tehtäisi alueella. Näiden metsien peitteisenä säilyminen on erityisen tärkeää alueella elävän kuukkelin vuoksi, mutta se on myös kohtuullista kaikkien muiden alueella elävien metsälajien elinympäristöjen säilyttämiseksi. Lähialueiden metsäpeitteisyys ja metsäelinympäristöjen määrä on lyhyenä aikana pudonnut rankkojen avohakkuiden vuoksi. On hyvä, että metsäyhtiö on nyt viheltänyt pelin poikki hakkuiden suhteen, jotta luontoarvojen kartoitukselle jää aikaa.
Tällä alueella järjestöt (SLL, GP ja LL) esittävät mökkirakentamisesta ja uudistushakkuista luopumista.

Tällä alueella järjestöt (SLL, GP ja LL) esittävät mökkirakentamisesta ja uudistushakkuista luopumista. Rajaus on päivitetty tuoreiden maastotietojen perusteella ja esitetty UPM:lle 26.3.2013.

Myös mökkitonttien myynnin jäädyttäminen toistaiseksi on askel hyvään suuntaan. 3641 ihmistä on vedonnut näiden rantojen vuoksi Metsäyhtiöön 28.3.2013 mennessä allekirjoittamalla adressin: ”Suojellaan Metsän tarinan syntymetsä tulevaisuudelle”. Adressin allekirjoittajat ovat olleet myötävaikuttamassa siihen, että UPM on ryhtynyt harkitsemaan mökkitonttien siirtämistä.
Suojeluesityksen ulkopuolella, mm. Ahven-Valkian ja Kumpulammen länsipuolella on jo hakattu paljon.

Suojeluesityksen ulkopuolella, mm. Ahven-Valkian ja Kumpulammen länsipuolella on jo hakattu paljon.

Haarikon tapaus osoittaa, että Savonlinnan kunnan olisi syytä terästää linjaa tapauksissa, joissa erämaisia lampia pyritään kaavoittamaan mökkikyliksi. Tällaisia kaavoitusmokia ei saisi tapahtua, kuten tällä aiemmin Punkaharjun kuntaan kuuluneella alueella on käynyt. On kuitenkin muistettava, että Haarikon alue on pieni UPM:n omistusten mittakaavassa. Metsäyhtiöllä on vastuu näistä arvokkaista rannoista, ja vain sillä on mahdollisuus tehdä sijoitus tulevaisuuteen säilyttämällä näiden alueiden arvokkaimmat piirteet: erämaisuuden ja luonnonrauhan.

On vielä toivoa, että Haarikon elämä jatkuu myös livenä. Elokuvana ”Metsän tarina” on kerännyt jo suomalaisittain valtavat katsojaluvut ja saavuttanut kuuluisuutta myös kansainvälisesti. Dokumentin on nähnyt jo 61 177 katsojaa ja Panu Aaltion ”Metsän tarinaa” varten säveltämä musiikki on voittanut The International Film Music Critics Association:n  (IFMCA) myöntämän palkinnon maailman parhaasta dokumenttimusiikista vuonna 2012. Tällainen kansainvälinen huomio ei voi olla tuomatta lisää katsojia myös muualta kuin Suomesta. Olisi ikävää huomiota Suomelle joutua myöntämään, että valitettavasti näitä metsiä ja rantoja ei enää ole.

LINKKEJÄ:

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: