Skip to content

Äänisen niemimaan kansallispuisto on kompromissi, mitenkä muuten?

1.3.2013

Teksti ja kuva: Birthe Weijola

Onega finalVenäjän hallitus perusti 26.2. yli 2000 neliökilometrin laajuisen kansallispuiston Arkangelin Äänisen niemimaalle. Se tapahtui 20 vuotta sen jälkeen, kun Arkangelin alueen tiedemiehet ensimmäistä kertaa esittivät kyseistä kansallispuistoa. Silloin, 1990-luvun alussa, puitteita olisi vielä ollut 5000 neliökilometrin puistolle, mutta kuten oheisesta kartasta käy ilmi, enää niitä ei olisi. Kartalla näkyvät metsäautotiet ja keltaisella merkatut hakkuut on tehty viimeisen seitsemän vuoden aikana. Kansallispuisto (kartalla rajattu punaisella viivalla) kiertää niemimaan rannikkoa. Sekin on hyvin arvokasta, kooltaan Lemmenjoen kansallispuistoon verrattavaa aluetta.

Nykyinen kansallispuistorajaus syntyi herrasmiessopimuksen seurauksena, jossa metsäyhtiö luopui osasta omasta vuokra-alueestaan sitä vastaan, että saivat hakata niemimaan sisäosan metsiä.  Ja sitä se on tehnyt, niin paljon kun on ehtinyt. Miten tuolle herrasmiessopimukselle käy nyt, kun kansallispuisto on perustettu, ei kukaan vielä tiedä.

Niemimaalla toimiva metsäyhtiö Onegales on ison piirikunnan harvoja ”elättäjiä”, ilman sitä tämän syrjäseudun kylät ja kaupungit luultavasti hiljakseen kuolisivat. Joten kompromissiratkaisua ei varmaan voida pitää yksiselitteisesti hyvänä tai huonona. Luonnonsuojelussa tulee aina realiteettejä vastaan, ja niiden jotka vähettelevät uutta suojelupäätöstä kannattaa tutustua puiston pitkään ja seikkaperäiseen perustamishistoriaan. Uudesta kansallispuistosta voi ja kannattaa tietysti iloita!

Lisätietoa Venäjän uusimmasta kansallispuistosta:

Mainokset
One Comment leave one →
  1. Juha Kinnunen permalink
    1.3.2013 15:58

    Bittersweet… tuohon jäi vielä satoja neliökilometrejä hakkuisiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: