Skip to content

Ympäristönsuojelulaki uudistuu – tarpeellisia parannuksia luvassa

8.1.2013

Ympäristönsuojelulakia ollaan perusteellisesti uudistamassa ympäristöministeriön johdolla.

Luonto-Liitto (edustajanaan Keijo Savola) osallistui lakiesityksen valmisteluun ministeriön kokoamassa ns. projektiryhmä 4:ssä, jonka tehtävänä oli selvittää luontoarvojen huomioimista ympäristölupamenettelyssä. Nykyisen ratkaisukäytännön mukaan ympäristöluvanvaraisen toiminnan sijoituspaikan luonnonarvoja ei voida ottaa huomioon lupaharkinnassa, ellei luonnonarvoja ole suojeltu muulla lainsäädännöllä.

Esitetty lakimuutos korjaa pahimmat katveet tästä nykylain ”häpeäpilkusta”, joka on käytännössä johtanut 2000-luvulla mm. kymmenien valtakunnallisesti ja alueellisesti merkittävien soiden tuhoutumiseen turpeenkaivuun vuoksi. Kansalaisten oikeustajua ja suhteellisuudentajua on myös häirinnyt syvästi luonnonarvojen valikoiva ja suppea, vain luonnonsuojelulaissa yksilöityjen suojeluarvojen kautta tapahtuva huomiointikäytäntö, jossa osin marginaaliset yksityiskohdat (mm. yksittäiset lajihavainnot) ovat olleet tärkeämpiä kuin arvokkaan luontoalueen laajuus tai luonnonsuojelullinen kokonaismerkitys.

Ympäristöministeriö keräsi uudesta lakiehdotuksesta lausuntoja 7.1.2013 asti. Lausunnossamme kiinnitimme huomiota erityisesti niihin lakimuutoksen osa-alueisiin, jotka liittyvät välittömästi luonnon monimuotoisuuden huomiointiin. Katsoimme esityksen kehittävän lakia tässä suhteessa olennaisesti nykyistä paremmaksi. Toivommekin, että lakiesitys saataisiin mahdollisimman nopeasti poliittiseen käsittelyyn.

Enemmän huomiota olisi kuitenkin kaivattu mm. valvonnan kehittämiseen sekä eräisiin luonnonarvojen huomiointiin liittyviin seikkoihin. Nostimme lausunnossamme esiin seuraavia näkökohtia:

  • Esitys tuo hankkeen sijaintialueen valtakunnalliset ja alueelliset luonnonarvot järkevässä muodosssa lupaharkinnan piiriin. Tämä on merkittävä parannus nykytilanteeseen.

  • Kaavojen ja luonnonarvojen riittävän selvittämisen suhdetta olisi syytä avata enemmän lain perusteluissa, ettei luonnonarvojen selvittämisen osalta puuttellisten tai vanhentuneiden kaavojen avulla luoda ”ohituskaistaa”.

  • Lakiehdotuksessa (11 §) on mukana myös erityisten maisema- ja kauneusarvojen huomiointimahdollisuus lupaharkinnassa. Tämä laajennus on nähdäksemme täysin perusteltu, koska maisema- ja kauneusarvot ovat jo vanhastaan kuuluneet luonnonsuojelun piiriin.

  • Erityisten maisema- ja kauneusarvojen huomioinnin perusteluosuutta emme sen sijaan pidä onnistuneena. Siitä puuttuu kokonaan maininta luonnonympäristöjen kauneus- ja maisema-arvoista. Tältä osalta toivomme lain perusteluja täsmennettävän siten, että kaikki toimijat, mukaan lukien lupaviranomaiset ymmärtävät, että myös huomattavat luonnonympäristöjen maisema- ja kauneusarvot tulee huomioida, vaikka niitä ei maakuntaliittojen tai ympäristöhallinnon peltovaltaisten kulttuurimaisemien selvityksissä olisikaan huomioitu.

  • Myös päästöalueiden luonnonarvojen täsmällisempi ja 2000-luvun tietämykseen (mm. luontotyyppien uhanalaisarvioinnin tulokset) perustuva huomiointivelvoite kuuluisi tarkastella lakimuutoksen osana. Lain tarkoituksenmukaisuuden kannalta olisi perusteltua edellyttää sitä, että päästövesistöjen mahdolliset valtakunnalliset ja alueelliset luonnonarvot huomioitaisiin samalla tavalla kuin sijaintipaikankin luonnonarvot.

  • Lupatoimivallan eli lupapäätösten ja lupiin liittyvän valvonnan nykyistä laajempaa siirtämistä valtiolta kunnille (40 §) emme pidä perusteltuna. Tarvetta olisi mieluumminkin siirtää tiettyjä kuntien päätäntävaltaan kuuluvia asioita (mm. maa-ainestenottoluvat) kunnilta valtiolle.

  • Luonto-Liiton lausunto löytyy kokonaisuudessaan tästä linkistä
  • Ympäristöministeriön sivuilta löytyy lisätietoa lain uudistamisesta
Mainokset
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: