Skip to content

Lähetä palautetta Nordkalkille Gotlannin tuhohankkeesta!

1.9.2012

Teksti: Lauri Kajander

Suomalainen Nordkalk on avaamassa kaivoksen Ojnareskogenin korvaamattoman arvokkaalle luontoalueelle Gotlannissa Ruotsissa. Kaivoshanke on synnyttänyt Ruotsin suurimman ympäristökonfliktin vuosiin. Urheat mielenosoittajat, luonnonsuojelujärjestöt, Naturvårdsverketin viranomaiset ja paikalliset asukkaat ovat puolustaneet aluetta sitkeästi, mutta Nordkalkin tilaamat hakkuut alueella on aloitettu kymmenien poliisien tuella. Tue sinäkin naapurin luonnonsuojelijoita, allekirjoita vetoomus ja kerro Nordkalkille, ettet hyväksy tällaista tuhohanketta!

 • Lähetin itse seuraavan sähköpostiviestin Nordkalkin johtoryhmälle:
 • Bertel.Karlstedt@nordkalk.com,
  Mans.Fajerson@nordkalk.com,
  Jarkko.Kaplin@nordkalk.com,
  Anders.Mattsson@nordkalk.com,
  Kim.Nordell@nordkalk.com,
  Esa.Tikka@nordkalk.com,
  Tarmo.Tuominen@nordkalk.com,
  Kari.Vainio@nordkalk.com,
  Jan.Weber@nordkalk.com

Hyvä Nordkalkin johtoryhmä,
Olen huolestuneena seurannut Bungen kaivoshankkeenne etenemistä Ruotsin Gotlannissa. Kaivos on tekeillä alueelle, jonka luontoarvot ovat korvaamattomia: lähes koko kaivosalue koostuu virallisesti arvokkaiksi todetuista luontotyypeistä (nyckelbiotop) ja alueella elää yli kaksisataa uhanalaisluettelon lajia. Lisäksi kaivosalue sijaitsee kahden Natura 2000 -suojelualueen välissä ja tärkeällä pohjavesialueella.
Ihmettelen tarvettanne kiirehtiä alueen metsien hakkuita ja kaivostoiminnan valmistelua. Lupapäätöksestä on tehty useita valituksia Ruotsin korkeimpaan oikeuteen. Lukuisten valittajatahojen joukossa ovat myös ympäristöviranomaiset (Naturvårdsverket).
Nettisivullanne todetaan: ”Ympäristövaikutuksien huomioiminen on osa vuosittaista strategista suunnittelua, ja tuotteita sekä työmenetelmiä kehitetään niin, että louhinnan ja jalostuksen ympäristövaikutukset voidaan minimoida.”
Onko todella niin, että vastuullinen yritys alkaa raivaamaan arvokasta luontoaluetta poliisivoimien turvin kesken oikeuskäsittelyn? Minusta tämän kaltaisten ainutlaatuisten luontoalueiden tuhoaminen ei ole vastuullista toimintaa vaan ahneutta ja välinpitämättömyyttä. Toivon, että Nordkalk vetäytyy Bungen kaivoshankkeesta välittömästi.

Terveisin,
Lauri Kajander
Sipoo

Lisätietoa alueen luontoarvoista myös tässä Youtube-videossa:

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: