Skip to content

Mielenosoitus pysäytti Helsingin kaupungin hakkuut Meri-Rastilassa 13.3.

15.3.2012

Teksti: Lauri Kajander
Kuvat: LLMR 

Luonto-Liiton metsäryhmän ja paikallisten asukkaiden mielenosoitus pysäytti Helsingin kaupungin hakkuut Meri-Rastilan metsäalueella tiistaina 13.3.2012. Metsään on suunniteltu hakkuutoimenpiteitä laajalle, luonnonsuojelullisesti erittäin arvokkaalle alueelle.

Metsuri oli harventamassa metsää, kun mielenosoittajat saapuivat paikalle noin puoli yhdeksältä aamulla. Metsuri keskeytti välittömästi työnsä ja hetken keskustelun jälkeen paikalle kutsuttiin kaksi kaupungin hakkuista vastaavaa virkamiestä. Virkamiesten kanssa sovittiin, että kaupunki keskeyttää hakkuunsa toistaiseksi viikon ajaksi, jotta asiasta ehditään keskustella tarkemmin.

Nyt alueen hakkuiden jatkoa pohditaan kaupungin päättävissä elimissä. Luonto-Liitto on esittänyt toiveen hakkuiden keskeyttämisestä vähintään syksyyn asti, mikä mahdollistaisi kaupungin selvityksissä kerätyn uuden luontotiedon hyödyntämisen hakkuiden uudelleenarvioinnissa. Luonto-Liitto ja Helsingin Seudun Lintutieteellinen Yhdistys Tringa tekivät Meri-Rastilan metsäalueesta myös suojeluesityksen.

Tärkeimmät syyt mielenosoituksen takana ovat:

  • Meri-Rastilan metsä on yksi Helsingin merkittävimmistä metsäluonnon keitaista. Alueen metsät ovat vanhoja ja luonnontilaisen kaltaisia. Suunnitellut ja jo aloitetut hakkuut heikentäisivät alueen luontoarvoja.
  • Luontojärjestöt ovat vastustaneet useita suunnitelluista hakkuutoimenpiteistä kaupungin luonnonhoidon työryhmässä. Luontoarvoja heikentäviä hakkuita on tästä huolimatta päätetty tehdä.
  • Alueella on tehty selvitys metsän luontoarvoista valtion myöntämällä METSO-ohjelma rahoituksella. Lisäksi alueen kääpälajistosta on tehty selvitys. Kumpaakaan selvitystä ei ole vielä julkaistu. Nämä vuonna 2011 tehdyt luontoselvitykset ovat tuoneet merkittävää lisätietoa alueen luontoarvoista, mutta tietoa ei ole huomioitu hakkuusuunnitelmassa, joka on tehty ennen luontoselvityksiä.
  • Luonto-Liitto ja Tringa tekivät alueesta suojeluesityksen, koska luonnonsuojelualue olisi paras keino turvata alueen merkittävät luonto- ja virkistysarvot tulevaisuudessa. Hakkuut heikentäisivät alueen suojeluarvoja aloitteen käsittelyn aikana.
Lisätietoa:

Uutisia Meri-Rastilan mielenosoituksesta:

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: