Siirry sisältöön

Venäjän suojelusuunnitelma 2012-2020: Uutta toivoa Hiipinän ja Äänisen niemimaan kansallispuistoille

9.2.2012

Teksti ja kuvat: Birthe Weijola

Venäjä on vihdoin saanut uuden federaatiotason luonnonsuojelualueiden kehityssuunnitelman. Pääministeri Putin allekirjoitti suunnitelman joulukuun lopussa.

Suunniteltu Hiipinän kansallispuisto on kasvistollisesti erittäin arvokas

Kiinnostavinta suunnitelmassa on lista uusista federaatiotason suojelualueista, jotka perustetaan vuoteen 2020 menneessä. Vuoden 2010 jälkeen on eletty epävarmuudessa siitä, miten käy niille arvokkaille, suojeluun varatuille alueille, jotka ei syystä tai toisesta perustettu viime suunnitelmakauden aikana. Siksi Luoteis-Venäjän luonnonsuojelun seuranneille on helpotus, että uudesta suunnitelmasta löytyy sekä Äänisen niemimaan kansallispuisto (Arkangelin alue), Laatokan luotojen kansallispuisto (Karjalan tasavalta) että Inkerin luonnonpuisto (Leningradin alue). Jos kaikki menee hyvin, nämä suojelualueet perustetaan vielä tänä vuonna.

Myös Hiipinän kansallispuisto (Murmanskin alue) on otettu mukaan uuteen suunnitelmaan. Kasvistollisesti arvokas Hiipinä on pitkään ollut Murmanskin alueen luontojärjestöjen tärkeä kampanjakohde, ja viime vuosina on järjestetty useampi leiri ja tempaus kansallispuiston tueksi. Uudet kaivossuunnitelmat alueella tekevät kansallispuiston perustaminen kiireelliseksi.

Kaikkiaan Venäjällä on tarkoitus perustaa vuoteen 2020 menneessä 20 uutta kansallispuistoa, 11 luonnonpuistoa (zapovednik), ja 3 muuta federaatiotason suojelualueetta. Sen lisäksi Paanajärven kansallispuistoon tehdään iso laajennus ja 11 luonnonpuistoa laajennetaan. Jos suunnitelma toteutuu, se on merkittävä lisäys Venäjän federaatiotason suojeluverkostoon, johon kuuluu tällä hetkellä 102 luonnonpuistoa, 42 kansallispuistoa ja 71 muuta luonnonsuojelualuetta.

Uutinen Venäjän luonnonvaraministeriön nettisivuilla

Aiempi kirjoitus Äänisen niemimaan kansallispuistosta metsäblogissa

No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: