Terveisiä ENY:n syyspäiväleiriltä

Teksti: Elina Silkelä

Syysleikkejä metsässä. Kuva: Emilia Pippola

Espoon Nuoret Ympäristönsuojelijat (ENY) järjesti lasten syyspäiväleirin 13.-15.10.2011 Espoossa Luontotalo Villa Elfvikillä. Leirin teemana olivat metsä ja puut. Teemaa toteutimme leikkien ja tunnistustehtävien, sekä yhteisen metsäretken muodossa. Ohjaajien kesken olimme suunnitelleet, että kirjoittaisimme yhdessä lasten kanssa leirikokemuksista Luonto-Liiton metsäblogiin lyhyen blogitekstin. Käytännössä idea osoittautui haasteelliseksi, sillä lapset olivat niin täynnä intoa ja menoa metsäretken päätyttyä, ettei yhteisten ideoiden kokoamisesta meinannut tulla mitään. Tässä tekstissä kerron kuitenkin leirin metsäretken sisällöstä ja tunnelmista ohjaajan näkökulmasta.

Leirin yhteisellä metsäretkellä teimme yhteisiä tehtäviä, joihin kuului paitsi puulajien tunnistusta myös erilaisia arviointitehtäviä. Kyselimme lapsilta miten Laajalahden luonnonsuojelualueen metsä poikkeaa heidän kotiensa lähimetsistä ja kiinnitimme lasten huomion alueen kelopuihin sekä tikan jälkiin puiden rungoissa. Nuoren retkeilijän oppaan (Sundsten, 2006) neuvojen mukaisesti arvioimme puiden ikää sekä pituutta. Iän arvioimiseksi mittasimme puiden rungon ympärysmitan noin 1,5 m korkeudelta. Kirjan neuvojen mukaan kukin 10 cm kertoo neljän vuoden iänlisäyksestä. Tällä logiikalla puita arvioituamme löysimme 110-vuotiaan kuusen, 101-vuotiaan männyn sekä 90-vuotiaan koivun. Koetimme myös arvioida puiden pituutta osoittamalla puuta noin käsivarren pituisella kepillä. Tarpeeksi kaukaa tarkasteltuna keppi näyttää yhtä pitkältä kuin puu. Tästä kohtaa tulee Nuoren retkeilijän oppaan mukaan laskea askeleet puulle ja kerrata yhteen askeleet ja mitattu askelleveys. Tällä mittausmenetelmällä saimme vaihtelevia tuloksia, emmekä ole aivan varmoja menetelmän toimivuudesta. Arviointi oli kuitenkin kaikista hauskaa, ja se oli pääasia!

Kun kyselimme lapsilta retken jälkeen, mitkä asiat olivat metsäretkellä hauskimpia ja mikä jäi parhaiten mieleen, eniten suosiota sai selvästi puiden iän arviointi. Myös retkellä näkemämme puu, joka oli kaatunut vetäen maata juuriensa mukana tieltään, oli tehnyt lapsiin vaikutuksen. Lapset muistivat, että luonnonsuojelualueen metsässä on kaatuneita puita tavallista metsää enemmän ja että luonnonsuojelualueen puut kasvavat itse luonnollisesti, niitä ei ole istutettu. Myös metsäretkellä puhuttaneet kaarnakuoriaiset olivat jääneet lasten mieliin.

Ohjaajana mieltäni lämmitti erityisesti, kun näin lapsien saaneen metsäretkestä elämyksiä. Viimeisenä leiripäivänä leikimme puuhippaa, jossa turvan hipalta sai kolmeksi sekunniksi ohjaajan nimeämästä puulajista. Viimeiseksi päiväksi oli leirille tullut mukaan tyttö, joka ei ollut osallistunut leirin aiempina päivinä. Aiemmin mukana ollut, seitsemänvuotias tyttö selitti selkeästi kaverilleen kuusen ja männyn eroa hippaleikin alkaessa. Ohjaajana olin iloinen huomatessani tytön muistavan tarkkaan selityksen, jonka itse olin edellisenä päivänä tytölle kertonut.

Seuraavan runon olen kirjoittanut lasten antamista kuvaavista sanoista (lihavoidut sanat), kun he tarkastelivat erästä mäntypuuta eri näkökulmista:

On puussa paljon vihreätä
kai siksi että se täynnä on lehtiä ja
sen runkoa peittävät hämähäkinseitit
ja vautsi, luuppiin osui myös itse hämähäkki,

eivät vain sen reitit

Oksisto on puulla mutkikas
ne mutkat muodostavat pitkät oksat
Kun juuresta katsoo, tuntuu ja näyttää, että mänty on kova
mäntypuusta tuli leiripuuna ihan ikioma!

Kirjoittaja on ENY:n leiriohjaaja.

Yksi kommentti artikkeliin ”Terveisiä ENY:n syyspäiväleiriltä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s