Siirry sisältöön

Arkistojen aarteet – osa 2: Ilmakuvia

20.9.2011

Teksti: Emilia Pippola

Olen viime päivinä käynyt läpi Luonto-Liiton metsäryhmän kuva-arkistoja. Etenkin dioja riittää. Aiheena on useimmiten hieno suojelematon metsä tai hakattu arvometsä. Aina ei käy heti ilmi, mistä kuva on otettu ja mihin se tarkemmin liittyy, mutta tarinoita kuvat kertovat!

Toisinaan kuvien visuaalisuus kertoo omaa tarinaansa. Veikko Valkaman ilmakuva Inarin Paadarskaidilta havainnollistaa kouriintuntuvasti metsiemme pirstoutumista, joka ei kuvanottohetkestä nykypäivään ole ainakaan vähentynyt.

Ns. luonnonmukaista metsänkäsittelyä ilmasta Inarin Paadarskaidilla. Kuva: Veikko Vasama.

 

Yläilmoista, tai ainakin melkein, on kuvattu myös monia hakkuita ja hakkuupinoja. Diat todistavat surullisen monen metsän päätyneen pinoon.

Kuusamon Romevaaran hakkuita dokumentoimassa 1994. Hetkeä aiemmin hiiltynyt korjuukoneen kuljettaja on kasannut tukkikuorman tielle poikittain, lähtenyt viikonlopun viettoon ja blokannut metsäaktivistien autot kääntöpaikalle. Kuva: Raimo Rajamäki.

 

Onneksi metsiensuojelutyössä on lohdullisempiakin hetkiä. Evästauot lienevät aina paikallaan – oltiin sitten matkalla metsiä kartoittamaan tai hakkuita dokumentoimaan. Ja onpa joku joskus saanut ikuistettua evästauonkin lintuperspektiivistä…

Luonto-Liiton metsäryhmäläiset Matti Ikonen (vas.), Sami Tynkkynen (konepellillä), Katja Viberg ja Jan Kunnas lounastauolla matkalla Sysmään metsää pelastamaan 1992. Kuva: Matti Liimatainen.

 

Sarjan aiemmat osat ovat luettavissa täältä:

 

Kirjoittaja työskentelee tänä syksynä projektityöntekijänä Luonto-Liiton metsäryhmän hankkeessa, jossa tallennetaan metsiensuojelun historiaa. Hanketta ovat tukeneet Metsämiesten Säätiö ja Kansan Sivistysrahasto, ja se toteutetaan yhteystyössä Suomen metsämuseo Luston kanssa. Hankkeesta voit lukea lisää täältä.

No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: