Siirry sisältöön

Voinko minä vaikuttaa taajamametsien suojeluun?

2.5.2011

Teksti Mari E. Niemi

Tästä on helppo olla samaa mieltä: Luonnoltaan arvokas ja viihtyisä lähimetsä on löydyttävä jokaiselle ihmisille.

Arkipäivää ovat kuitenkin lukuisat rakennushankkeet, jotka nakertavat metsäalueita pala kerrallaan. Lisäksi hyvinkin intensiivistä metsien käsittelyä harjoitetaan myös virkistysmetsissä. Edelleen. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla, sillä jokainen meistä voi tehdä paljon tilanteen muuttamiseksi.

Viime viikkoina olen ilahtuneena huomannut tämän asian olleen esillä julkisuudessa useammassakin eri yhteydessä.

Uudenmaan ympäristönsuojelupiiri järjesti tovi sitten hienon seminaarin (katso esitykset!) ja julkaisi oppaan kuntametsien merkityksestä asukkaille sekä näiden metsien mahdollisuuksista metsäluonnon monimuotoisuuden suojelussa.

Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava kirjoitti uusinpaan Luonnonsuojelijaan aiheesta osuvan ja monipuolisen Lukijan kirjeen (lue sivulta 24).

Aamulehdessä julkaistiin tovi sitten edelleen ajankohtainen artikkeli, josta ilmenee hyvin metsän merkitys ihmisille. Tämä on yksi esimerkki siitä, miten metsiensuojelun tärkeyttä voisi kannustaa nostettavaksi esille eri lehdissä.

Jotkut taajamametsät ovat yksityisten omistamia, mutta kunnasta riippuen paljon metsää löytyy tietysti kuntien ja seurakuntien omistuksesta. Konkreettista apua näiden omistajatahojen omistamien arvokkaiden metsien suojelemiseen saa vaikkapa Suomen luonnonsuojeluliiton Luontohaasteesta. Siinä tarjotaan valmis konsepti, jonka avulla kuka tahansa voi haastaa kunnan suojelemaan arvokasta luontoa.

Lisää taustatukea löytyy Suomen ympäristökeskuksen ja Ympäristöministeriön kirjeestä kunnille.

Metsän suojelemiseksi tarvitaan yleensä monta yhteydenottoa ja mielellään eri tahoilta. Kannattaa siispä muistuttaa kuntia tästä viranomaiskirjeestä, haastaa kunta luontohaasteella ja koittaa aktivoida paikallismediakin asian tiimoilta. Aloitteita voisi olla hedelmällistä tehdä yhteistyössä muiden metsistä kiinnostuneiden tahojen kanssa. Näitä tahoja voisivat olla esimerkiksi partiolaiset, suunnistajat, asukasyhdistykset jne.

Monesti luontoarvot on vielä paikantamatta metsistä, joten voit ottaa käteesi tästä linkistä löytyvän opuksen ja lähteä tutkailemaan, löytyykö näitä luonnontilaisen metsän piirteitä lähimaisemistasi. Häkellyttävän usein näin käy – jopa keskellä kaupunkia!

Luonnontieteelliset seikat ovat usein keskustelun kärjessä silloin, kun jotakin metsää yritetään saada suojelluksi. Kuitenkin yhä enenevässä määrin myös muut asiat (virkistäytyminen, marjojen ja sienten keruu, metsän esteettiset arvot jne.) nousevat suojelukeskusteluun. Mukaan etenkin tähän keskusteluun on huutava tarve saada lisää puhujia ja kirjoittajia. Jokaisella on sanottavaa metsistä ja siitä, mitä ne meille ihmisille merkitsevät. Ei tarvitse olla luontoasiantuntija voidakseen vaatia jonkin metsän suojelua!

One Comment leave one →
  1. 2.5.2011 12:51

    Lähimetsien suojelussa myös paikallisten asukkaiden luontotuntemuksen edistäminen on tärkeää. Suuntaus tuntuu olevan sellainen, että metsiä perataan liian aukeiksi, jotteivat kulkijat tuntisi oloaan turvattomaksi. Helsingissä ainakin näin on perusteltu toimenpiteitä, joissa metsän läpi näkee sadan metrin päähän, eikä minnekään jää eläimille suojapusikkoa.

    Puistomaista metsää monet pitävät kauniina, kaatuneita puita rumina jne. Olen omalla asuinalueellani suunnitellut lahopuuaiheista retkeilyä, jossa tutustuttaisiin juurikin lahopuiden ylläpitämään metsäluonnon monimutoisuuteen ja autettaisiin paikallisia ihmisiä näkemään niiden arvo. Viime syksynä en tavoittanut retkelle sopivaa vetäjää, mutta tänä vuonna olisi mukava kokeilla uudestaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: