Siirry sisältöön

Kansallisomaisuuden tuottoa ei mitata vain euroissa

8.3.2011

Teksti ja kuva Lauri Kajander

Metsähallitus on tehnyt tulosta Kivimäensalolla Etelä-Suomen arvokkaimpiin kuuluvien kääpäesiintymien naapurissa.

Metsähallitus tiedotti tuottaneensa vuonna 2010 kaikkien aikojen suurimman liikevoittonsa: 113,7 miljoonaa euroa. Mitä tästä pitäisi päätellä? Kiva, että valtion rahakirstuun sataa seteleitä?

Valtion liikelaitos Metsähallitus tekee tuloksensa käyttämällä valtionmaita, jotka me suomalaiset yhdessä omistamme. Tuloista 85 % syntyy puuta myymällä – siis avohakkaamalla ja harventamalla metsää. Muita rahanlähteitä ovat mm. soiden luovuttaminen turpeenkaivuuseen, vapaiden luonnontilaisten rantojen myyminen mökkitonteiksi ja maa-ainesten myyminen eli esimerkiksi kallioiden murskaaminen ja harjujen kaivaminen. Ennätystulos syntyy tekemällä tätä kaikkea ennätyspaljon.

Suomen metsäluonnon tila on vuosikymmeniä jatkanut heikkenemistään. Viime vuoden lopussa julkaistun uuden lajien uhanalaisuusarvion mukaan metsien talouskäytöstä johtuvat elinympäristöjen muutokset ovat edelleen tärkein lajien uhanalaistumista aiheuttava tekijä. Metsätalous on joka kolmannen eli lähes 1300 uhanalaisen tai silmälläpidettävän lajin ensisijainen tulevaisuuden uhkatekijä.

Merkittävin yritys estää tätä uhkaavaa lajikatoa muuttumasta todeksi on tällä hetkellä Etelä-Suomen metsien monimuotoisuusohjelma METSO, jossa hankitaan vapaaehtoisilta metsänomistajilta maata suojeluun täydellä markkinahinnalla. METSO-ohjelmaa laadittaessa tavoite asetettiin työryhmän ehdottaman haarukan alimman tason mukaan: metsää on tarkoitus suojella 96 000 hehtaaria vuoteen 2016 mennessä.

Viime vuonna METSO-ohjelman käytössä olleilla hieman yli 20 miljoonalla eurolla saatiin suojeltua n. 4029 hehtaaria metsää. Lisäksi kahtena aikaisempana vuonna on suojeltu yhteensä 3661 hehtaaria. Tällä vauhdilla tavoiteaikataulusta myöhästytään noin 20 vuotta. Se on pitkä aika häviämisvaarassa oleville metsälajeille.

Nyt olisi korkea aika lopettaa valtionmaiden tehotalouskäytön ennätystehtailu ja ottaa luonnon monimuotoisuuden ja metsän muiden käyttömuotojen turvaaminen vakavasti. Tässä esimerkiksi kolme käytännön toimea, joilla yhteiset maamme saataisiin paremmin palvelemaan yhteistä etuamme:

  1. valtionmailla tehtyä alimitoitettua METSO-suojelua (10 000 ha) on täydennettävä uudella suojelukierroksella. Joko laatunsa tai sijaintinsa perusteella suojelun arvoista, mutta jatkuvan hävittämisuhan alla olevaa metsää ja suota on Etelä-Suomen valtionmailla useita kymmeniä tuhansia hehtaareja
  2. valtion retkeilyalueilla (Evo, Teijo ja Ruunaa) on luovuttava kokonaan metsätaloudesta ja pyrittävä muodostamaan niistä kansallispuistoja. Tätä ovat yhteistuumin vaatineet Luonto- Liitto ja Suomen luonnonsuojeluliitto viimeksi tämän vuoden alussa.
  3. valtionmaita voitaisiin hyödyntää vaihtomaina hankittaessa yksityisomistajilta arvokkaita kohteita suojeluun. Juho Kytömäki kirjoitti kuukausi sitten tästä aiheesta täällä Metsäblogissa.

Metsähallituksen oman arvion mukaan kansallispuistojen hoitoon sijoitettu euro tuottaa paikallistalouteen 20-30 kertaisen hyödyn. Tähän lukuun eivät tietenkään sisälly hellemmän metsänkäytön lukemattomat muut hyödyt, kuten luonnon monimuotoisuuden turvaaminen, hiilivarastojen säilyttämisestä seuraavat ilmastohyödyt tai virkistyskäyttäjien hyvä olo.

Valtiolle eli meille veronmaksajille halvin tapa hoitaa velvollisuuttamme uhanalaisen luonnon suojelemisessa on siirtää valtionmaiden käyttötavoitteita ennätysvoittojen repimisestä yhteiskunnan kokonaisedun turvaamiseen. Nyt on oikea aika välittää tätä viestiä myös kansanedustajaehdokkaille, jotka ensi vaalikaudella valtionmaidenkin kohtalosta päättävät.

No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: