Suotragedia

Teksti ja kuva Juho Kytömäki

Kansallinen suo- ja turvemaiden strategia valmistui viime viikolla. Luontojärjestöistä valmistelutyöryhmän varsinaiseksi jäseneksi oli kelpuutettu vain Suomen luonnonsuojeluliitto, joka jätti strategiaan lopulta eriävän mielipiteen. SLL:n mielestä suoluonto, ilmasto ja vesistöt eivät edelleenkään saaneet riittävää arvostusta ja parantavia toimenpiteitä osakseen. Eriävän jätti myös Suomen ympäristökeskuksen edustaja, joskin mielipide jätettiin hämmentävästi ulos mietinnöstä.

Suostrategian virallinen tavoite oli sovittaa yhteen soiden käyttö ja suojelu sekä turvata soiden tarjoamat ekosysteemipalvelut. Epävirallinen tavoite oli turpeen kaivun ja polton jatkaminen nykyisellä tasolla pitkälle tulevaisuuteen. Kuten arvata saattaa, virallinen tavoite ei toteutunut, mutta epävirallinen toteutui liiankin hyvin.

Suostrategiaan liittyy suoraan valtionyhtiö Vapo, johtava turpeenkaivaja. Yhtiön toive uusien turvesoiden määrästä solahti strategiaan kuin kiintoaine turvekentältä vesistöön. No, itse en silti usko, että vuoteen 2020 mennessä saadaan avattua strategiassa linjatut lähes 60 000 hehtaaria uusia turpeenottoalueita. Jos näin kuitenkin tapahtuu, se tarkoittaa sitä, että alle kymmenessä vuodessa otettaan käyttöön yhtä suuri määrä turvesoita kuin edellisten 40 vuoden aikana yhteensä. Näin tylyä menoa en oikein pidä mahdollisena, vaikka turpeenottajilla onkin parhaillaan käynnissä massiivinen vyörytys uusille soille.

Julkisuudessa on väitetty, että suostrategia lopettaa turpeenoton ojittamattomilta soilta. Olisikin niin. Todellisuudessa ojittamattomien soiden turpeen kaivu jatkuu ja pahimmassa tapauksessa se saattaa jopa lisääntyä.

Turpeenottajat haluaisivat nopeuttaa ympäristölupaprosesseja, jotta pääsisivät jouhevammin soita kaivamaan. Ehkäpä tästä syystä Vapo harrastaa tietoista harhaanjohtamista ja törkeää vedätystä lupahakemuksissaan. Kuulin juuri yhtiön uudesta hakemuksesta, joka koskee Parkanon Louhinevaa. Louhineva on osin ojittamaton eteläinen aapasuo, jolla elää muun muassa alueellisesti uhanalainen riekko. Kyseessä on turpeen kaivun osalta kokonaan uusi kohde, mutta Vapon hakemus on nimetty seuraavasti: ”Sydänmaannevan laajennusalueen ympäristölupa ja vesien johtaminen toiseen ojaan”. Lähistöllä on kyllä Sydänmaanneva-niminen turvesuo, mutta sen ja Louhinevan välissä on reippaasti kivennäismaita ja etäisyyttäkin lähes kilometri. Lisäksi välistä menee myös Pohjanmaan rata. Vaatii aikamoista pokkaa kutsua tällaista selvästi uutta hanketta vanhan laajennukseksi.

Toinen kyseenalainen tapaus viime ajoilta on Virtain ”Alastaipaleensuo”. Siellä Vapon ympäristölupahakemus koskee Housunevaa ja Kirnunevaa, mutta ne on niputettu yhteen ja vedetty hatusta nimeksi Alastaipaleensuo. Sen nimistä suota ei löydy mistään kartasta eivätkä edes paikalliset tunne moista nimeä.

Valtion omistajaohjaus Vapoon on onnetonta, se tiedetään. Yhtiön ei esimerkiksi tarvitse noudattaa valtakunnallisia alueidenkäyttötavoitteita, joiden mukaan turpeenotto pitää ohjata ojitetuille, muuttuneille soille. Soiden nimillä kikkailu ja sitä kautta kansalaisten tarkoitushakuinen harhaanjohtaminen on kuitenkin härskiydessään omaa luokkaansa. Kun aluehallintoviraston nettisivuilla lukee Vapon hakemuksen kohdalla väärä tai keksitty suon nimi, hyvästä paikallistuntemuksesta huolimatta turpeenottohanke voi jäädä pimentoon jopa lähiasukkaalta, kunnes on liian myöhäistä. Miten Vapo-ongelma voitaisiin ratkaista? Kirjallinen kysymys joltakulta kansanedustajalta varmaan järjestyisi, mutta se on kovin käytetty ja kevyt keino. Ideoita kehiin, siis!

Parkanon Rukoneva elokuussa 2010. Vapo on saanut haluamansa eli ympäristöluvan, minkä jälkeen se on hakannut puuston, ojittanut suon ja kuorinut siitä kasvillisuuden. Varsinainen turpeen kaivu alkaa pian.

Kirjoittajaa harmittaa, että hukkasi arviolta 3000 vuotta vanhan puunpalan, jonka oli kairannut suosta.


Yksi kommentti artikkeliin ”Suotragedia

  1. Päivitysilmoitus: Suotragedia | Eduskuntavaalit 2011 | Vaalikeskustelu.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s