Metsiensuojelusta saatavia rahavirtoja voidaan lisätä

Helsingin Sanomat 13.9.2010

Mielipide

Metsiensuojelusta saatavia rahavirtoja voidaan lisätä

Mari E. Niemi

Jouko Ylä-Liedenpohja peräänkuulutti metsien suojelusta saatavia vuosittaisia rahavirtoja, joita nyt saadaan harvennus- ja päätehakkuista (HS Mielipide 8. 9.). Hän kummasteli, missä ovat suojelualueiden sisäänpääsymaksut, joiden avulla katettaisiin hakkuutulojen menetys.

Metsiensuojelu tuo rahatuloja jo nyt, ja halutessamme tulevaisuudessa yhä enemmän.

Suojelualueet, etenkin kansallispuistot ovat suosittuja virkistäytymis- ja luontomatkailukohteita. Tutkimusten mukaan niissä kävijät tuovat paikallistalouteen tuloja käyttämällä erilaisia palveluja. Valtaosa luonnonsuojelusta saatavista rahavirroista muodostuu Pohjois-Suomessa, missä suurin osa suojelualueista sijaitsee. Kuitenkin väestöstä suurin osa asuu Etelä-Suomessa, mihin myös tarvitaan metsätuloja.

Rahatulot luonnonsuojelusta eivät kasva itsestään, vaan meidän on aktiivisesti kehitettävä metsiemme käyttöä siihen suuntaan, että huomioimme myös muut metsien käyttömuodot kuin puiden poistamisen metsistä.

Meidän onkin luotava laajoja yhtenäisiä suojeltuja metsäalueita Etelä-Suomeen. Lisäksi suojelemattomien metsien käsittely on muutettava avohakkuutaloudesta maiseman peitteisenä säilyttävään metsätalouteen. Näin luontomatkailulla on edellytykset kehittyä laajemmilla alueilla myös suojelualueiden ulkopuolella.

Mikäli emme rakenna luontomatkailulle kunnollisia ja houkuttelevia puitteita, elinkeino ei voi kehittyä siinä määrin kuin siihen muutoin olisi edellytyksiä. Harva yrittäjä haluaa sijoittaa johonkin, minkä tulevaisuudesta ei ole minkäänlaista varmuutta.

Ihmiset haluavat liikkua maisemassa, jota joku toinen ei äkisti muuta esimerkiksi avohakkaamalla. On ensiarvoisen tärkeää, että luomme alueita, joilla on huomioitu alueen metsämaiseman säilyminen pitkällä aikavälillä.

Nyt on hyvä ajankohta edistää tätä asiaa, sillä maa- ja metsätalousministeriö selvittää parhaillaan avohakkuulle vaihtoehtoisten metsien käsittelymenetelmien käyttöön ottamista.

maa- ja metsätaloustieteiden maisteri

metsänhoitaja

Luonto-Liiton metsävastaava

3 kommenttia artikkeliin ”Metsiensuojelusta saatavia rahavirtoja voidaan lisätä

 1. Hyvä kirjoitus (kunhan ei unohdeta että myös metsäraloudelle on oma paikkansa).

  Mitä suojelualueiden maksullisuuteen tulee, on hyvä muistaa, että yksi luonnonsuojelulain tavoitteista on ”luonnontuntemuksen ja yleisen luonnonharrastuksen lisääminen”, jota jokamiehenoikeuden rajoittaminen tai kansallispuistojen maksullisuus tuskin edistäisivät. Tuskin myöskään yleistä mielipidettä luonnonsuojeluun tai kansallispuistoihin.

  1. Kiitos kommenteista!

   Ihmiset tarvitsevat tuloja elääkseen jokapäiväistä elämäänsä. Metsätaloudella on siispä nimenomaan oma paikkansa metsien käytössämme. Metsätalous on vain nähtävä uudella tavalla: metsistä saatava taloudellinen tulo ei tule pelkästään puita hakkaamalla vaan tuloa saadaan myös luontomatkailusta ja esimerkiksi hiilensidonnasta. Metsätalous ei siis ole yhtä kuin metsien hakkaaminen.

   Suojelualueiden maksullisuutta en kannata minäkään. Sen olisin toki voinut kirjoittaa selvästi tuohon mielipidekirjoitukseen.

 2. ”Mikäli emme rakenna luontomatkailulle kunnollisia ja houkuttelevia puitteita, elinkeino ei voi kehittyä siinä määrin kuin siihen muutoin olisi edellytyksiä. Harva yrittäjä haluaa sijoittaa johonkin, minkä tulevaisuudesta ei ole minkäänlaista varmuutta.

  Ihmiset haluavat liikkua maisemassa, jota joku toinen ei äkisti muuta esimerkiksi avohakkaamalla. On ensiarvoisen tärkeää, että luomme alueita, joilla on huomioitu alueen metsämaiseman säilyminen pitkällä aikavälillä.

  Nyt on hyvä ajankohta edistää tätä asiaa, sillä maa- ja metsätalousministeriö selvittää parhaillaan avohakkuulle vaihtoehtoisten metsien käsittelymenetelmien käyttöön ottamista.”

  Kommentti: Nyt on siis yhdestoista hetki tehdä jotain asian eteen täysillä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s