Suomen luontotyypeillä voisi mennä paremminkin

Teksti Mari E. Niemi

Suomessa arvioitiin luontotyyppien uhanalaisuus vuonna 2008. Lajien uhanalaisuutta on arvioitu jo muutamaan otteeseen, mutta elinympäristöjen tarkastelu on nyt tehty ensimmäisen kerran. Tarkastelusta saatu tieto on enemmän kuin tarpeellista, sillä tilanne on hälyyttävä: useiden elinympäristöjen osalta yli puolet luontotyypeistä on uhanalaisia!

Ympäristöministeriö laatiikin parhaillaan toimintasuunnitelmaa uhanalaisten luontotyyppien tilan parantamiseksi. Suunnitelma oli lausuntakierroksella elokuun loppuun asti. Luonto-Liittokin otti siihen kantaa. Suunnitelmassa on paljon hyvää, mutta tarvetta on jämäkämmille keinoille. Suunnitelman toteuttamiseen on myös saatava rutkasti lisää aikaa sekä rahaa.

Etelä-Suomen metsäisistä luontotyypeistä uhanalaisia on 75 %. Asiantuntijat ovat arvioineet, että uhanalaiset metsäiset luontotyypit kattavat Etelä-Suomen metsäluontotyyppien pinta-alasta noin puolet, 49 %.

Uhanalaisuus ei siis tarkoita sitä, että elinympäristö automaattisesti suojeltaisiin. Etelä-Suomen metsistä on nimittäin edellen suojeltu vain 1,9 %. Osa näistä suojelluista metsistä on myös laadultaan valitettavan vaatimattomia. Suojelualueiden merkitys uhanalaisten metsäisten luontotyyppien tilan parantamisessa on siis toistaiseksi varsin mitätöntä.

Periaatteessa uhanalaistumiskehitykseen vaikuttaminen on kovin yksinkertaista: Tarvitsemme lisää suojelualueita ja talousmetsiin vähemmän tuhoavaa metsänkäsittelyä!

Metsäisiä luontotyyppejä on luokiteltu kaikkiaan 73 erilaista. Luokitus on tehty perustuen metsän rehevyyteen, metsän ikään sekä maaperän ominaisuuksiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s