Metsähallitus suunnittelee edelleen hakkaavansa arvometsiä

Teksti Mari E. Niemi

Luonto-Liiton metsäryhmä hiljeni kesän tullen kaupungeista, ja maastokauden 2010 metsäkartoitukset jatkuvat edelleen pitkälle syksyyn. Vapaaehtoiset metsäaktivistit kulkevat pitkiä päiviä etsien arvokkaita metsiä eri puolilla Suomea. Hienoja löytöjä onkin jo ehditty tehdä niin etelässä kuin pohjoisessa.

Valitettavasti löytöjen joukossa on myös kovin surullista nähtävää: metsien keskeltä löytyy tuoreita avohakkuualoja, joilla kulkiessa voi todeta paikan päällä seisseen upeaa metsää. Mittaamattoman arvokkaita metsiä on toki löytynyt pystyssäkin, mutta valitettavasti niiden joukossa on edelleen myös sellaisia, jotka uhkaavat päätyä hakkuihin. Tällaisten metsien kohdalla herää tietysti tarve toimia, ja ripeästi.

Luonto-Liiton metsäryhmän kartoittajat paikansivat esimerkiksi Kuhmosta upean metsän, jonka Metsähallitus on suunnitellut hakkaavansa. Metsän sijaintia voi katsella täältä. Sivuston oikeasta laidasta voi vaihtaa näkymään ilmakuvan. Vertailemalla ilmakuvaa ja karttakuvaa saa hyvän katsauksen maisemaan.  Alueelta löytyy ojittamattomina laajoja suoalueita sekä edustavaa ojittamattomien soiden, kangasmaiden ja pienvesien pienipiirteistä mosaiikkia. Alueella on lisäksi säilynyt näihin päiviin asti paljon (= muutamia satoja ha) vanhoja luonnontilaisen kaltaisia havumetsiä.

Hakkuusuunnitelmien muuttamiseksi tehtiin aloite, johon Metsähallitus vastasi palaavansa asiaan avainhenkilöiden palattua lomalta… Jatkoa seuraa.

 

Tältä soisi jo vältyttävän. Kuva: Jaakko Junikka

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s