Puumajassa pienten metsien saarella

Teksti Päivi Mattila

Asun tällä hetkellä  kaupungissa, joten en käy metsässä läheskään niin usein kuin haluaisin. Mielenterveyteni nojaa kuitenkin siihen, että halutessani bussi vie patikoimiskelpoiseen metsään tunnissa. On tärkeä tietää, että se on siellä: ei tietenkään pelkästään minulle itselleni vaan metsoille, ilveksille ja kaikenkarvaisille hyönteisille.

Metsien rakastajana ahdistuin vieraillessani tänä keväänä Briteissä. Kaikkialla oli vain lammaslaitumia, peltoja ja talomerta. Saaren metsäpeite on hävitetty jo satoja vuosia sitten, joten siellä kaupungit alkoivat muutaman viikon päästä tuntua tietyssä mielessä vankilan suljetuilta osastoilta.

Harvoja jäljellä olevia paikkoja puolustetaan kuitenkin sitoutuneesti. Osallistuin Etelä-Englannissa Titnoren protestileirille, jossa aktivistit ovat vuodesta 2006 pitäneet majaa sikäläisen tammea ja pyökkiä kasvavan aarniometsän puolesta. Samat ihmiset eivät tietenkään ole olleet leirillä koko aikaa, vaan porukka vaihtuu.

Paikan erikoisuus oli aurinkopaneelein toimiva oma radioasema, joka lähetti iltaisin ohjelmaa metsän suojelun puolesta. Ja missäs lähetysstudio oli? Parinkymmenen metrin korkeudella puun latvassa!

Puumajoissa myös asutaan ja nukutaan. Majat ovat hyödyllisiä mahdollisen häätämisen hidastamiseksi, mutta vähintään yhtä tärkeää on, että niissä on hauska asua. Villi luonto tulee automaattisesti osaksi arkea. Kotosuomessa kuulen kyllä lokkien kaijatuksen ikkunasta, mutta oravan askeleet kerrostalokatto vaimentaa liian tehokkaasti.

Kirjoittaja on metsissä pienestä saakka leikkinyt pirkanmaalainen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s