Siirry sisältöön

Etelä-Suomen metsiensuojelun keskeiset toimenpiteet odottavat toteutustaan

16.4.2010

Teksti Mari E. Niemi

Osallistuin eilen METSO-seminaariin, johon oli kokoontunut noin sata metsä- ja ympäristöalan toimijaa, virkamiehistä tutkijoihin, luonnonsuojelijoista metsätalousneuvonnan tarjoajiin. Tarvitaan lisää rahaa, jotta ohjelman tavoitteet saadaan toteutettua. Tämä kuultiin seminaarissa useamman eri tahon edustajan suusta. Paljon oli puhetta myös siitä, miten metsiensuojelupäätöksiä saadaan työstettyä eteenpäin virkakoneistossa. Kohteiden ostorahojen lisäksi pulaa on myös työtunneista: viranomaisten resursseja on lisättävä.

Valitettavasti asiasta kerrottiin asiaa edistämään kykenevän ympäristöministeri Paula Lehtomäen jo käveltyä salista ulos.

Nykyvauhdilla olemme jäämässä METSO-ohjelman hehtaaritavoitteesta hyvin kauas, mitä Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava kommentoi seminaarissa lyhyessä, mutta sitäkin viiltävämmän terävässä puheenvuorossaan.

METSO-ohjelman tavoitteena on suojella 96 000 ha vuoteen 2016 mennessä. Tällä hetkellä, ohjelman oltua käynnissä kaksi vuotta, on hehtaareja kertynyt 3 598. On siis ilmeistä, että lisätoimenpiteet ovat enemmän kuin tarpeen, jotta Etelä-Suomen metsäluonnon monimuotoisuuden köytyminen saadaan pysäytettyä.

Suomessa on nyt ensimmäistä kertaa laadittu valtion toimesta suojeluohjelma, jossa yksityiset metsänomistajat voivat vapaaehtoisesti suojella metsänsä korvausta vastaan. Tämä on arvokas asia, sillä se toimii varmasti yhtenä keinona lisätä suojelumyönteisyyttä metsänomistajien keskuudessa.

Vaikka Etelä-Suomen metsistä valtaosa on yksityisomisteisia, mittavia pinta-aloja omistavat myös valtio, isot metsäyhtiöt, erityisesti UPM-Kymmene ja Tornator, kunnat ja erinäiset yhteisöt kuten seurakunnat ja säätiöt. Erityisesti tietyillä alueilla näiden omistajien metsien tärkeys luonnonsuojelussa korostuu. Maakunnallisesti on alueita, joilla arvokkaimpia metsiä sijaitsee nimenomaan näiden omistajien mailla. Suuromistajien metsiä sijaitsee myös Suomea halkovilla luonnonsuojelullisesti tärkeillä laajemmilla vyöhykkeillä, joilla on säilynyt metsäinen yhteys.

Suurmetsänomistajien metsien suojelu on toistaiseksi unohdettu lähes kokonaan. Valtion, eli meidän kaikkien omistamissa metsissä toteutetaan parhaillaan joitakin pieniä lisätoimenpiteitä tilanteen parantemiseksi, mutta tällä hetkellä olennaiset ratkaisut Etelä-Suomen metsäluonnon monimuotoisuuden vähenemiseksi ja nykytilan vahvistamiseksi on tekemättä.

Luonto-Liitto, Suomen luonnonsuojeluliitto ja Greenpeace ovat esittäneet mm. tiettyjen arvokkaiden yhtiömetsien suojelua.

No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: