Siirry sisältöön

Kulttuuria

15.4.2010

Teksti Harri Kuokkanen

Tänä keväänä on taas jatkettu Roihuvuoren edustan rantamien puuston raastamista: nyt oli viehättävän Strömsinlahden vuoro.

Yllättäen ilmestyivät kyltit, jotka kertoivat alueella tehtävän toimenpiteitä, joilla lisättäisiin avointa tilaa ja palautettaisiin alueelle entistä kulttuurimaisemaa. Miltei yhtä nopeasti paikalle pyyhkäisivät järeät metsäkoneet ja hoitivat suuren osan puustosta pois kuljeksimasta. Nyt on avointa, eli puutonta tilaa.

Strömsin kartanon ympäristö on varmasti ollut aikanaan hyvinkin viehättävää, mutta aivan yhtä varmasti on alue näyttänyt yleensäkin kovin toisenlaiselta, kuten koko Helsinki. Nykyisellään, asutuksen ja autoteiden yhä levittäytyessä ja väentungoksen jatkuvasti lisääntyessä edes edesmenneen Strömsinlahden puustoisen puiston kaltaiset pikkuiset luonnosta muistuttavat nurkkaukset kaiken hälinän keskellä pehmentävät hengästyttävän kovaa ja meluisaa kaupunkiympäristöä, ja olisi suorastaan kipeää ajatella tällaisia hieman villiintyneitä murusia olevan millään tasolla liikaa. Jotenkin perverssiltä tuntuu kauneuskäsitys, jossa viehättävyyden mittana ovat väkivaltaiset ja keinotekoiset toimenpiteet, oli kyse sitten revityistä metsiköistä tai kauneusleikkauksin ja kuvankäsittelyin luodusta ihmisen mallista. Kuvottaa.

Kulttuuri on väistämättä kauneuskäsitystensä näköinen, yhtä lailla ovat etiikka ja estetiikka sidoksissa toisiinsa. Kai Strömsinlahdella avautuva näkymä sitten tarjoaa aikamme kulttuurimaisemaa: ankean harmaita kerrostaloja, autojen tasaista virtaa sekä kantojen piikkimattoa. Me kelkasta pudonneet odottelemme housut tutisten uusia kulttuuritekoja.

No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: